Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Ifølge Finansministeriets beregninger kommer hver fjerde dansker, der er født i 1980 til at havne på førtidspension. Skubbet derhen af en cocktail af nedslidning og et arbejdsliv, der kun bliver længere og længere.

Lau Østergaards årgang bliver ramt hårdt af en højere pensionsalder.
FOTO: Thomas Arnbo

Umiddelbart ligner Lau Østergaard ikke en person, der er på vej mod førtidspension.

Ikke desto mindre er han en af dem, der står på Finansministeriets lange liste. En liste over danskere der ender med at være så nedslidte, at førtidspensionen bliver den eneste vej ud af arbejdsmarkedet.

- Jeg frygter fremtiden. Det virker jo mærkeligt at tænke på nedslidning, når man stadig har så lang tid tilbage på job. Men hvis ikke politikerne lytter, så frygter jeg, at det ender helt galt, siger Lau Østergaard.

På job i et halvt liv

Lau Østergaard har været på arbejdsmarkedet siden det år, hvor han fik lov til at sætte kryds i stemmeboksen og sætte sig bag rattet i bilen.

Som 18-årig startede han i lære. Tre år senere gik han ud af Københavns Tekniske Skole med et svendebrev i hånden og ind ad døren til sit første job hos et stort byggefirma.

Firmaet er lukket, men Lau Østergaard er fortsat. Og han er glad for sit job som murer. Men han frygter også, at jobbet slider ham ned, før han når pensionsalderen.

- Der er en kultur i byggebranchen lige nu, hvor man gerne vil have folk til at løbe hurtigere og hurtigere. Samtidig vil politikerne have os til at arbejde, til vi er langt over 70. Jeg synes ikke rigtigt, at det hænger sammen, siger den 36-årige murersvend.

Svært at sige fra

Lau Østergaard prøver selv at undgå at blive slidt ned. Men det kan være svært at sige fra, når først arbejdet er gået i gang.

- På mange byggepladser er der dårlig planlægning og en utroligt stram tidsplan. Men det er svært at råbe op om dårlige arbejdsstillinger eller urimelige overarbejdstimer, for man vil jo gerne have jobbet.

Derfor håber han også, at politikerne vil gøre mere for at stoppe nedslidningen, inden den rammer.

- Jeg tror, at rigtigt mange problemer kunne løses, hvis man for eksempel satte arbejdstiden ned. Eller gør mere for at undgå, at byggeprojekterne bliver presset sammen på meget få dage. Men det vil hverken politikerne eller arbejdsgiverne være med til, siger Lau Østergaard.