Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Årets Tjener Simone Westerberg giver her sine bedste råd til tjenerkollegaer og restaurantgæster op til en hektisk julefrokost-sæson.

27-årige Simone Westerberg giver her sine bedste råd til tjenerkollegaer og ikke mindst restaurantgæster op til en hektisk julefrokost-sæson.
Claes Bech-Poulsen

I takt med at juleøllene ryger ind, ryger hjernen ud – i hvert fald hos visse restaurantgæster. Og dem må tjenerne på landets restauranter i disse dage tackle, for højsæsonen for julefrokoster er sat ind. 

Men hvordan undgår tjener og gæst, at det hele bliver ubehageligt og grænseoverskridende?

27-årige Simone Westerberg giver her sine bedste råd til tjenerkollegaer og ikke mindst restaurantgæster op til en hektisk julefrokost-sæson.

Simone er assisterende restaurantchef på den tostjernede Michelin-restaurant Kong Hans Kælder – og vinder af Årets Tjener i år.

Tre gode råd til tjenere:

Gå til gæsterne med humor

En tjener kommer langt med lidt humor, hvis man kan finde overskuddet til det. Tjeneren kan tage meget i opløbet, hvis man fornemmer, at lydniveauet hos gæsterne bliver for højt eller drejer i en forkert retning.

Nogle gange kan det være på sin plads med en venlig bemærkning om, at “jeg kan høre, at I hygger jer, men gæsterne ved siden af vil også gerne have ørenlyd til at hygge sig” – eller en opmuntrende bemærkning om, man vil tilbyde at ringe efter et par taxaer og foreslå det næste sted at besøge efter endt måltid.

Dermed kan man diskret lede gæsterne et andet sted hen, hvis stemningen er blevet lidt for løssluppen.

Fang blikket hos en af de “ordentlige” gæster

Er der en gæst ved et selskab, der er på vej til at overskride nogle grænser, kan man ofte fange blikket hos en af de andre gæster og “alliere” sig.

Man kan som tjener godt signalere til de andre gæster: “Nå, venner, synes I heller ikke, det er sjovt længere?”, og på den måde gøre dem indirekte opmærksomme på, at de bør træde ind og hjælpe med at få det stoppet.

Gå til din leder

Som tjener bør man altid kunne sige nej til et selskab, der er gået over stregen.

Hvis man mærker, at grænserne er ved at være nået, skal man gå til sin leder og enten sige, at man har behov for hjælp, eller at lederen må overtage selskabet.

Er lederen ikke til stede, kan man gå til én, der har mere erfaring eller er “mere autoritær” end én selv, så man ikke står alene.

Lederen eller den mere erfarne kan så sige: “I er meget velkomne i vores restaurant, men I skal opføre jer pænt, for ellers må I gå ud ad den dør, som I kom ind ad”.

Tre gode råd til restaurantgæster:

Opfør dig, som en gæst bør opføre sig hjemme i din egen stue

Tænk over, at den opførsel, du udviser på en restaurant, også skal være en opførsel, der er okay hjemme i din egen stue.

Den gæst, du er på restauranten, skal være én, du har lyst til at invitere hjem til dig selv.

Forestil dig, at tjeneren er din unge datter/søn

- Hvis jeg er blevet taget på røven eller har fået serveret nogle grimme vittigheder af en gæst, har jeg haft held med at sige til gæsten: “Det kan godt være, at vi joker og har det sjovt – men forestil dig lige, at det var din datter, der fik den her behandling af en ældre mand. Ville du bryde dig om det?” Så får piben tit en anden lyd.

Så som gæst kan man godt tænke på tjeneren som én, man vil “beskytte”. For grænserne er så forskellige. En ny, ung elev kan ofte have helt andre grænser end en erfaren tjener.

Giv en undskyldning, hvis skaden er sket

Hvis man har overtrådt nogle grænser, kvajet sig eller været for fuld på en restaurant, er det god stil efterfølgende at henvende sig til restauranten.

Det kan være i en mail eller ved at ringe og sige: “Hey, jeg gik faktisk over stregen i går. Det er jeg virkelig ked af. I må meget gerne beklage over for de ansatte.”

De moralske tømmermænd må man som gæst faktisk godt sætte ord på, for det betyder noget for medarbejderne.