I Jyderup Fængsel tilbydes de indsatte en bred vifte af kurser og uddannelsesforløb for at ruste dem til at vende tilbage til arbejdsmarkedet på den anden side af det høje hegn.
Mord, vold, narkohandel og spritkørsel.
De 162 indsatte i Jyderup Fængsel afsoner lange og kortere domme for lidt af hvert. Men det er hverken, fordi miljøet er råt, eller der tit er overfald eller slagsmål, at det åbne fængsel af og til ringer efter en ambulance.
- Det gør vi for at gøre undervisningen på et kursus i håndtering af uheld og ulykker mere realistisk, siger Malene Lemvigh, der er resocialiseringskonsulent i fængslet.
Job kan føre til tidligere løsladelse
Her bliver de indsatte tilbudt AMU-kurser og grundforløb på erhvervsuddannelser og undervist i systemstilladser, kommunikations- og konflikthåndtering, asfaltarbejde samt sundhed og sikkerhed. Alt sammen i håbet om, at de efter endt afsoning på den gamle krudtfabrik kan gå ud gennem fængslets grønne gitterport uden at falde tilbage i kriminalitet.
De seneste tal viser, at korte uddannelsesforløb er fordoblet blandt de indsatte i landets fængsler.
Hvis de indsatte ikke træder ved siden af, kan de opnå ret til at begynde på en uddannelse et år før deres forventede løsladelse. Eller tre måneder før tid, hvis de får et ordinært arbejde.
- Vi kigger ikke kun på straffeattesten, men på det hele menneske. Mange af de indsatte har hidtil brugt deres kompetencer og evner på kriminalitet. Vi forsøger at vise dem, at de også kan bruge deres evner til noget positivt, siger Malene Lemvigh.
- Men hvis de er B-mennesker, skal de nok ikke uddanne sig til et job, hvor de skal møde tidligt. Og bare det at få de indsatte op om morgenen og til at passe deres arbejde, uddannelser og kurser kan være udfordrende. Det handler ofte om at vende en døgnrytme. Vi har både en opdragende og støttende funktion, ligesom vi også skal kunne skrue bissen på, siger hun.
Tonen er også rå og hjertelig i et hjørne af fængslet, hvor kloakmester Carsten Theill Laursen, Lyngholm Kloakservice, underviser på et AMU-kursus i kloak- og rørlægning.
- Jeg kan ikke bruge kurset til en skid, griner Per Sørensen på 45 år, der afsoner en voldsdom og ser frem til at blive prøveløsladt i juni.
Han har tidligere arbejdet som rørlægger i to og et halvt år, inden han havnede i fængslet. Så han ved, hvad arbejdet handler om.
- Der er gode penge i det, og jeg mangler kun tredje og fjerde modul for at blive kloakmester, siger Per Sørensen.
Det er anden gang, at kurset bliver holdt, og anden gang, at kloakmester Carsten Theill Laursen underviser på det.
- De, der er med her, går eddermame til den. Man kan godt se, at nogle af dem har været i branchen før. Der er allerede sket store fremskridt, fra vi startede op og frem til nu, hvor det er fjerde dag på kurset, siger han.
Kursus førte til job
Det første kursus førte til, at en af de indsatte blev ansat i kloakvirksomheden.
- Han begyndte hos os i februar i år og er supergod. Han er ansat på lige vilkår med os andre, og han er sjovt nok glad for overarbejde, siger Carsten Theill Laursen.
- Både på grund af pengene, og fordi han så ikke skal tilbage til fængslet. Når han arbejder over, ringer jeg til vagtstuen og fortæller, at han først kommer tilbage senere, siger kloakmesteren.
Danmarks største støvsuger
Som led i undervisningen er der kørt en 27 ton tung vakuum-graver ind på fængselsområdet.
- Det er Danmarks største støvsuger. Den kan suge en brosten op fra 30 meters dybde, siger Thomas Nielsen fra Lyngholm Kloakservice. Han er chauffør på den store, gule lastbil, som han med et joystick fjernstyrer og langsomt bakker. Uden selv at sidde i førerhuset.
Kloak- og rørlæggerkurset udløser fire certifikater til hver af de indsatte. Hvis de altså gennemfører. Da kurset begyndte, var der 13 på holdet, men syv er faldet fra.
- Hvis du ikke arbejder eller deltager i undervisningen, er du låst inde til klokken 15, fortæller en indsat, der ikke ønsker at stå frem med navn.
Ved siden af en stor, brun metalkasse med rørskærere, fukssvanse, kopbor, kloakvaterpas og andet værktøj, sludrer et par af de indsatte og ryger en smøg.
De får 10,5 kroner i timen for at være med på kurset, så det er ikke pengene, der trækker, fortæller de. Det er mere udsigten til at få papir på en uddannelse eller lære noget nyt.
Gennem det høje gitterhegn er der udsigt til friheden og et parcelhuskvarter på den anden side af vejen.