Gå til hovedindhold

Danskernes jagt på mere fritid fremfor arbejde vil få store konsekvenser for væksten og de offentlige finanser i de kommende år, skriver Finans' e-avis.

Der skal være mulighed for at komme tidligere ud af arbejdsmarkedet, hvis man har et nedslidende arbejde, mener flere partier. (Arkivfoto)
Foto: Finn Frandsen/Scanpix

Danskernes ønske om mere deltid, mere ferie og tidligere fyraftener vil kappe to timer af en typisk arbejdsuge frem mod 2040, skriver Finans' e-avis.

Udviklingen kan koste omtrent fem procent af bruttonationalproduktet og banke et hul i de offentlige finanser på 50 milliarder kroner i forhold til regeringens nuværende skøn.

Det vurderer tænketanken Kraka og revisionsselskabet Deloitte i en rapport lavet med blandt andre økonomiprofessorerne Hans Jørgen Whitta-Jacobsen og Jakob Roland Munch fra Københavns Universitet.

Siden 1970 er antallet af arbejdstimer pr. beskæftiget faldet fra omtrent 1850 timer om året til 1410 i 2017, skriver Finans' e-avis.

Dansk Folkepartis finansordfører René Christensen tvivler på, at tendensen vil fortsætte.

Partiet er blandt andet derfor - ligesom Socialdemokraterne - fortsat villig til at indgå en aftale om at sænke pensionsalderen for nedslidte eller dem, der har arbejdet i mange år.

- Jeg synes ikke, at der er tegn på, at folk vil arbejde mindre, siger René Christensen til Finans' e-avis.