Gå til hovedindhold
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Et større kontrolregime skal bremse op for udlændinges brug af tidlig pension. Det var særligt DF, som stod bag kravene i aftalen. DF-ordfører: Vi tror, den er landet fint. Minister mener, at kontrollen er "temmelig vandtæt".

Skrap kontrol skal bremse for udlændinges eventuelle misbrug af den nye tidlige pension. Det var særligt Dansk Folkeparti, der stod bag det ønske. Her finansordfører René Christensen, DF.
Philip Davali/Ritzau Scanpix

Det skal være vanskeligere for andre EU-borgere at misbruge den nye “Arne-pension”, som nogen havde frygtet.

Netop den pointe var afgørende for Dansk Folkeparti, da forhandlingerne om den nye pensionsordning var i 11. time. 

Derfor er parterne bag den politiske aftale blevet enige om et nyt kontrolsystem, der skal sikre, at ingen kan misbruge ordningen. 

For mens administration og dokumentation sandsynligvis kan foregå digitalt i Danmark, så kan kontrol og dokumentation give bøvl, blandt andet med at få de lokale myndigheders godkendelse, hvis man ikke bor i Danmark.

Det samme gælder for dokumentation for tilknytning til arbejdsmarkedet i et andet land, som man gerne vil regne med til ancienniteten.

DF: For os var det også principielt

Det vil formentlig ikke komme til at dreje sig om de store penge. Hvis man ikke har boet i Danmark i 9/10 af optjeningsperioden – som er kravet for at få den fulde ydelse – får man kun en del af pensionen. 

Tre til fem års arbejde i Danmark vil give et sted mellem 1.700 og 2.500 kroner om måneden i tidlig pension.

Alligevel var det vigtigt for finansordfører i Dansk Folkeparti, René Christensen, at få med:

- For os var det også principielt. Vi synes, at har du arbejdet mange år på det danske arbejdsmarked og bidraget til fællesskabet, så skal du have retten. Det er noget underligt noget, at man kan optjene retten til tidlig pension i Danmark ved at have arbejdet i udlandet, mener han.

Et sæt kontrolregler

DF gik egentlig efter en mere enkel ordning, for eksempel en bundgrænse, så for eksempel pension på mindre end 2.000 kroner pr. måned faldt væk. Eller at kun anciennitet fra det danske arbejdsmarked tæller med. Men det går ikke ifølge EU-retten.

- En bundgrænse ville have været det bedste værn. I stedet fik vi et sæt af kontrolregler. Egentlig er det lidt fjollet med sådan nogle chikaneregler, men jeg tror egentlig, den er landet fint. Jeg forventer, at det bliver meget få andre EU-borgere, der kommer til at bruge ordningen, siger René Christensen.

Sidst i september vurderede professor John Klausen fra Aalborg Universitet, ekspert i sociale ydelser, i Fagbladet 3F, – baseret på regeringens oprindelige udspil til tidlig pension – at retten til tidlig pension også kom til at gælde andre EU-borgere, men at det til gengæld ikke ville være et større problem. Han mente ikke, at man kunne forestille sig et misbrug.

Minister: Temmelig vandtæt

Beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard siger dog nu til Fagbladet 3F, at der kunne være et reelt problem, også selvom trækket på ordningen fra andre EU-borgere formentlig ikke ville være ret stort.

- Det har vi så fundet løsninger på. Først og fremmest skrappe krav til dokumentation for, at man overhovedet har været beskæftiget alle de år, ud over de år, man har arbejdet i Danmark. Vi har også sikret, at man ikke både kan have en indtægt fra sit hjemland og pension fra Danmark. I mange østeuropæiske lande kan de gå på alderspension, inden de kan gå på tidlig pension fra Danmark, og får de først alderspensionen, kan de ikke få tidlig pension i Danmark, siger ministeren.

- Efter vores bedste vurderinger er dette her et kontrolregime, der er temmelig vandtæt. Men man ved selvfølgelig aldrig. Derfor vil vi også følge op på det, og skulle der ske misbrug, vil vi bygge dæmningen endnu mere vandtæt, siger han.