Gå til hovedindhold

Nyankomne ikke-vestlige indvandrerkvinder kan fremover lære om CV og jobsøgning under barslen.

Ikke-vestlige indvandrerkvinder og afbejdsløshed
Foto: Erik Refner/Scanpix

Halvdelen af alle kvindelige indvandrere med ikke-vestlig baggrund i Region Hovedstaden har ikke noget arbejde, viser tal fra Danmarks Statistik.

Det vil to kommuner nu lave om på, skriver DR P4 København.

I Københavns Kommune fokuserer man hovedsageligt på at nå kvinderne, allerede når de er på barsel, ved hjælp af såkaldte barselsgrupper, fortæller Integrationsborgmester Cecilia Lonning Skovgaard fra Venstre.

- Formålet med barselsgrupperne er at få fat i de kvinder, som vi ved står langt fra arbejdsmarkedet - og komme i gang med at tale med dem om, at det kunne være fedt at have et arbejde og forberede dem mentalt på, at det er det, de skal, siger hun til DR P4 København.

I barselsgrupperne kan kvinderne blandt andet forbedre deres danske sprogkundskaber og få støtte til at læse jobopslag og udarbejde et CV.

Kvinderne mødes en gang om ugen, hvor der på hvert møde vil være en dansklærer og jobkonsulent til stede.

Også i Furesø Kommune fokuserer man på at få de ikke-vestlige kvinder hurtigt i job, siger Tine Gammelby, der er fagchef og leder af kommunens integrationsteam.

- Målet er selvfølgelig, at de bliver selvforsørgende. Det kan fremme deres familiesituation, at de har penge mellem hænderne, de selv har tjent, siger Tine Gammelby til DR P4 København.

I Furesø Kommune er planen desuden, at man ved hjælp af forskellige tiltag vil inddrage de ikke-vestlige kvinder i det demokratiske liv i kommunen og i deres børns skole- og daginstitutionsliv.

De tiltag handler blandt andet om at introducere forældrene i det bestyrelsesarbejde, der er i skoler og foreninger.

På den måde kan de tage del i det sociale liv i kommunen, støtte op om deres børn og lære andre forældre at kende.

Det er ofte på grund af børnene, at ikke-vestlige indvandrerkvinder ikke kommer i arbejde.

Sådan lyder det fra Vibeke Jakobsen, der er seniorforsker ved VIVE, ovenpå nyheden om, at halvdelen af ikke-vestlige indvandrerkvinder i Region Hovedstaden er arbejdsløse.

- Hvis man kommer fra et andet land, kan det godt være utrygt lige pludselig at skulle sende sit barn i en daginstitution, man ikke kender, og som man ikke har været vant til, at man skal gøre, siger Vibeke Jakobsen.

Hun mener derfor, at det er en god idé, at kommunerne begynder at se på, hvilke initiativer, der kan hjælpe de ikke-vestlige kvinder ud på arbejdsmarkedet.

- Det her rundt omkring kan også være vigtigt, for eksempel det her med at komme ud i andre netværk og have et fokus på, hvordan man får et liv til at fungere med to, der arbejder ude, og så samtidig have børn at tage sig af. Det er meget fint, siger Vibeke Jakobsen.