Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Trods en slem arbejdsskade i skulderen sender Vesthimmerlands Kommune tømrer Hans Pedersen i arbejdsprøvning kun måneder før, han kan trække sig tilbage fra arbejdsmarkedet.

Selvom Hans Pedersen tager medicin flere gange dagligt, har han stadig voldsomme smerter.
FOTO: Michael Bo Rasmussen

To måneder inden den 65-årige tømrer Hans Pedersen må forlade arbejdsmarkedet, tvinger Vesthimmerlands Kommune ham i arbejdsprøvning. Det er til trods for, at læger og eksperter advarer mod kroniske smerter i hans ene skulder.  

- Jeg har ondt hver dag og vågner flere gange om natten på grund af smerter. Hvis jeg er aktiv i mere end en halv time, begynder smerterne at komme, og så er jeg nødt til at holde pause på en time, før de går væk igen, siger han til Fagbladet 3F. 

Ifølge Hans Pedersens patientjournal er der ikke “udsigt til, at han nogensinde vender tilbage til sit tømrerhverv,” og at selv den “mindste belastning af højre skulder øger risikoen for markant kronisk varig smerteforværring betragteligt”.

Lever af medicin

Hans Pedersen har været på sygedagpenge, siden han for tre år siden skred ned ad en stige og flækkede skulderen. Skaden er så stor, at han har svært ved at varetage selv de mest almindelige gøremål i dagligdagen.

Det betyder, at Hans Pedersen minimum tre gange dagligt er nødt til at tage flere forskellige slags medicin for at kunne holde hverdagen ud.

Har forsøgt at arbejde før

Tilbage i 2016 blev Hans Pedersen for første gang sat i arbejdsprøvning. Det holdt dog ikke i mere end fire dage, før han måtte give op.

Det accepterede kommunen. Derfor undrer det Hans Pedersens socialrådgiver, Lars Hvilsted, at en ny vurdering om arbejdsprøvning finder sted kun to måneder før Hans Pedersens afgang fra arbejdsmarkedet.

- Hvis man ser firkantet på det, følger kommunen jo lovgivningen. Men så kan man spørge sig selv, hvorfor de så ikke fulgte de regler tilbage i 2017. Hvis de havde et mål om at få ham tilbage på arbejdsmarkedet, kunne de lige så godt have påbegyndt vurderingen for over et år siden. I stedet har de ladet stå til i hele 2017, og først nu lige før Hans’ pensionsalder hiver de det frem, hvilket ikke giver mening i mit hoved, siger Lars Hvilsted. 

Regler før mennesket

For byrådsmedlem i Vesthimmerlands Kommune Rasmus Vetter (S) virker det som om, at man i kommunen ikke tænker på, hvad der er bedst for den enkelte borger i sager som Hans Pedersens. Det er ifølge ham en ærgerlig tendens.

- Det er chikane på højeste plan. Selvom lovgivningen bliver fulgt, kan man godt i sådan en sag tænke på det menneske, der sidder bag. Det er jo ikke sådan, at jeg mener, at man skal gøre noget ulovligt, men man må gerne behandle borgerne ordentligt - det er ikke tilfældet i den her sag, siger han.

Rasmus Vetter vil tage Hans Pedersens sag op i beskæftigelsesudvalget, der skal diskutere, hvad man kan gøre for at ændre på proceduren.

- Man bliver ked af det som lokalpolitiker, når man hører om sådan en sag, hvor ens egen kommune vurderer en mand på den måde - det ødelægger jo alle de gode ting, der ellers er i kommunen. Det skal vi have lavet om på, siger Rasmus Vetter.

Derudover har han tænkt sig at konfrontere borgmesteren om sagen.

Per Bach Lauersen, borgmester i Vesthimmerlands Kommune (V), ønsker dog ikke selv at udtale sig om sagen, men henviser til Jobcenter- og Arbejdsmarkedschef i Vesthimmerlands Kommune, Lone Lollesgaard.

Hun oplyser, at man fra kommunens side ikke udtaler sig om enkeltsager. 

Selv er Hans Pedersen så langt ude, at han overvejer at gå på efterløn før tid. Han ser det som den eneste udvej. 

- Jeg vil ikke ud og arbejde i to måneder, hvis jeg ødelægger min skulder for resten af livet. Jeg synes, det er at køre hetz imod en person, der kun mangler så lidt tid før sin pension, siger han.