Gå til hovedindhold
Kommunen afslog i første omgang, at Emir Agic var berettiget til seniorførtidspension.
FOTO: Lene Esthave

Klageråd måtte dunke sagsbehandlerne i hovedet, før Sønderborg Kommune erkendte, at Emirs krop var ødelagt.

Det kan I godt glemme.

Sådan lyder beskeden fra Sønderborg Kommune, da Emir Agic sidste år ansøger om seniorførtidspension. En pension, som kommunerne tilkender borgere yderst sjældent, som Fagbladet 3F beskrev torsdag.

- Det var ellers helt oplagt. Emir Agic havde arbejdet i mange år, hans ryg var nedslidt, og hans arbejdsevne yderst begrænset. Og så nærmede han sig 61, siger socialrådgiver i 3F Aabenraa-Tønder, Tina Steen.

På det tidspunkt var Emir Agic i ressourceforløb. Og på fjerde år i den kommunale trummerum - meget imod sin vilje.

- Jeg kalder mig selv en arbejdshest. Jeg har knoklet hele livet, siger Emir Agic.

Det slanke og ranke ydre snyder. Han har rygproblemer af den slags, der hverken kan opereres eller trænes væk. Til gengæld er smerterne konstante og varige.

Efter 15 års tro tjeneste hos de sønderjyske rutebiler bliver 14. august 2012 sidste arbejdsdag.

Bustur byttes ud med daglige ture til kommunen. Emir Agic kommer i arbejdsprøvning, men klarer ikke to timer. Han kommer også i et træningsforløb hos en fysioterapeut.

Kommunen tog fejl

Han får i 2014 et 12 ugers forløb på kommunens daværende Revacenter, som har til formål at afklare personers arbejdsevne. Konklusionen bliver, at Emir Agic kan arbejde tre timer om ugen med 60-70 procents effektivitet og adskillige skånehensyn.

Men kommunen krøller konklusionen sammen. I stedet kommer Emir Agic i 2015 i ressourceforløb. Der bliver lavet en handlingsplan med et sundhedscenter, en ergoterapeut og en praktiktid.

Emir Agic er ved at bryde sammen i en praktiktid hos slagteren i Føtex, hvor han skal stå op i samme stilling og pakke hakkekød.

- Jeg følte, at de opfattede mig som en løgner, en bedrager - en doven mand. Uanset hvor dårligt jeg havde det, tænkte kommunen blot på, hvilke tilbud på hylderne jeg endnu ikke havde prøvet, siger Emir Agic.

Som om jeg er afskrevet

I stedet visiteres han til et mikrofleksjob på tre timer. Det beslutter han sig for at prøve af og indleder jagten på et job.

Men så kommer der svar fra Ankestyrelsen, for Tina Steen fra 3F Aabenraa-Tønder har klaget over kommunens afslag på seniorførtidspension: Kommunen tog fejl, siger Ankestyrelsen. Emir Agic opfylder betingelserne og tildeles seniorførtidspension med tilbagevirkende kraft fra 1. august 2016.

- Jeg blev selvfølgelig glad, for på en måde fik jeg nu bevist, at jeg er så syg, som jeg føler mig. Men på den anden side er jeg også skuffet, for det er også et tegn på, at jeg ikke er til noget mere - at jeg er afskrevet. Jeg har fået fred, men jeg ville hellere have et godt helbred, siger Emir Agic.

I Sønderborg Kommune vil jobcenterchef Anne Kirk ikke kommentere på den konkrete sag, men oplyser:

- Når Ankestyrelsen træffer en anden afgørelse, tager vi den til efterretning og kigger på praksis.

    TEMAERSe alle