Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kritik fra 3F og Danske Anlægsgartnere, efter at Greve Kommune nu tillader, at borgere kan udføre ulønnet arbejde på grønne områder.

Borgere i Greve Kommune har nu fået lov til ulønnet at bekæmpe kæmpe bjørneklør.
PETER ELMHOLT/Scanpix Ritzau

Rydning af krat med machete eller håndsav, slåning af hø med le og brug af græsslåmaskine med motor.

Det er nogle af de opgaver, som borgere i Greve Kommune nu kan udføre på kommunale, grønne områder uden at få løn for arbejdet. Det har et flertal bestående af alle partier på nær Enhedslisten i kommunens byråd besluttet.

Byrådets beslutning møder stærk modstand hos 3F, som har mange medlemmer, der lever af at være anlægsgartnere.

- Det er systematisk løndumping af værste karakter. Det kan i værste fald betyde, at kommune og virksomheder må fyre medarbejdere, fordi opgaverne bliver udført af frivillige, siger Flemming Grønsund, forhandlingssekretær i Den Grønne Gruppe i 3F.

3F: Arrogant over for anlægsgartnere

Han pointerer, at anlægsgartnere har en faglært uddannelse på knap fire år.

- Politikerne tillægger tydeligvis ikke det faglige erhverv at være anlægsgartner nogen værdi, når de mener, at alle kan udføre arbejdet. Det er arrogant, siger Flemming Grønsund.

Han vurderer, at de kommunale politikere i Greve går efter en økonomisk besparelse. Men samtidig gør han opmærksom på, at det kan komme til at koste kommunen dyrt, hvis den efterfølgende skal betale for at genoprette grønne områder, der er blevet behandlet forkert.

Flemming Grønsund peger desuden på, at arbejdet kan være farligt at udføre - ikke mindst for børn.

Greve Kommune skriver i retningslinjerne, at der ikke vil være en kommunal medarbejder til stede under det frivillige arbejde.

Læs også: Kommune kræver 940.000 kroner for skamferede træer

Danske Anlægsgartnere: Usympatisk og undergravende

Branche- og arbejdsgiverforeningen Danske Anlægsgartnere er også kritisk over for byrådets beslutning. Foreningens direktør Michael Petersen mener, at byrådet ligger op til en “usympatisk systematisering af brugen af gratis arbejdskraft”. 

- Hver gang en kommunal opgave bliver overtaget af gratis arbejdskraft, undergraver man det lokale erhvervsliv. Hvis frivillige udfører arbejdet, vil anlægsgartnervirksomheder miste lysten til at tage unge fra lokalområdet ind som lærlinge, som kan blive fagligt kvalificeret til at løse arbejdet inden for faget. Det er helt skævt, siger Michael Petersen.

Direktøren undrer sig især over, at repræsentanter for de borgerlige partier Venstre, Liberal Alliance og Det Konservative Folkeparti har stemt for forslaget om ulønnet frivilligt arbejdskraft.

Afviser løndumping og fyringer

Borgmester i Greve Kommune, Pernille Bechmann (V), afviser, at der er tale om systematisk løndumping, og at det frivillige arbejde kan koste medarbejdere deres job.

- Det passer på ingen måde. Det er et supplement til, hvad vi gør i forvejen, siger hun.

Pernille Bechmann oplyser, at tiltaget kommer, efter at kommunen har fået flere henvendelser fra grundejerforeninger. Hun understreger, at arbejdet typisk skal foregå på nogle grønne områder, som ikke bliver passet i forvejen, og at der ikke er tale om kontraktbundne opgaver.

Borgmesteren er heller ikke bange for borgernes sikkerhed. Hun forestiller sig ikke, at der vil være tale om arbejde med store maskiner. Men “havearbejde ligesom hjemme i folks private haver, som man lige udvider en lillebitte smule”.

- Jeg har tillid til, at borgerne har styr på sikkerheden. Jeg tror ikke, at man som kommune skal være så bekymret. Jeg tænker: Det går nok, siger Pernille Bechmann.    

Borgmesteren håber, at det frivillige arbejde vil engagere borgerne i deres kommune. Men hun tror ikke, at det frivillige arbejde på de kommunale grønne områder vil blive særligt udbredt.