Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

En kinesisk kok og hans hustru gik til politiet og fortalte om voldsom udnyttelse, men fik aldrig hjælp af de rette myndigheder. Først syv måneder senere rykkede politiet ud.

Over et halvt år efter, at et kinesisk ægtepar var gået til politiet, fandt politiet et brev - tilsyneladende fra parret.
IIllustration: Rasmus Meisler

Ved et lille brostensbelagt torv på Sjælland går fire politifolk og fem embedsmænd ind på en restaurant klokken 14.10 18. maj 2017.

Her sidder ejeren af en sushi-kæde bag en computer og arbejder. Politifolkene beder ham om at stoppe med at arbejde, ligesom hustruen og syv medarbejdere gør. I stedet bliver de alle placeret ved hvert sit bord.

Det samme sker flere andre steder i landet på restauranter, der er en del af samme sushi-kæde.

Fem myndigheder samarbejder om aktionen, og på Slotsholmen i København bliver den øverste myndighed på området, Udlændinge- og Integrationsministeriet, dagen efter orienteret.

Det sker, fordi myndighederne længe har haft mistanke om, at der på kinesiske restauranter i Danmark foregår systematisk menneskehandel med kinesiske kokke lige foran næsen på dem.

Men det kinesiske ægtepar, der startede sagen og gik til myndighederne for at få hjælp, ender selv med at få hjælp af ingen.

300.000 kroner for et job i Danmark

Syv måneder inden politiaktionen sidder Jannie Linnebjerg i en undseelig rød murstensbygning i udkanten af Silkeborg og passer sit arbejde som faglig sekretær i 3F Silkeborg.

Pludselig står der et kinesisk ægtepar i receptionen. Hun er lille, han har sportstøj på.

- Det eneste, han kunne sige på dansk, var “(sushi-kæde, red.) ikke godt”, fortæller hun.

Da hun får arrangeret et møde med en tolk, fortæller kineseren, at han er kok, 35 år og arbejder i en lokal sushi-restaurant med sin kone. De har betalt i alt 300.000 kroner for at få jobbet i Danmark. 150.000 kroner har de på forhånd betalt til en mellemmand i Kina, mens 150.000 kroner løbende skal betales af til arbejdsgiveren.

Og så arbejder de 10-11 timer i døgnet uden nogen fridage. De havde fri tre dage over julen.

Ægteparret kom til Danmark et år tidligere. Hjemme i Kina efterlader de to børn hos deres familie. En dreng og en pige i skolealderen, som det er planen, at de vil sende penge hjem til.

En løn på 22.000 kroner efter skat går ind på kineserens konto hver måned. Men samtidig bliver han også tvunget til dagen efter at overføre 20.000 kroner til sin hustrus konto, som chefen har kontrol med, fortæller han.

- Engang havde han prøvet at vente med at overføre pengene, men så var de blevet låst ude af huset, hvor de boede i kælderen. Så da de kom hjem fra arbejde, måtte de sove på trappen, fortæller Jannie Linnebjerg.

Kinesiske kokke udnyttes på restauranter i Danmark

Som Fagbladet 3F har afdækket de seneste uger, kommer kinesiske kokke til Danmark på beløbsordningen, hvor man i dag skal tjene mindst 35.582 kroner om måneden.

LÆS MERE: Mistanke om menneskehandel: Kinesiske kokke udnyttes på danske restauranter

Reelt tager kokken dog typisk sin hustru med, og sammen arbejder de for den løn op til 80 timer om ugen med en enkelt fridag om måneden.

I nogle tilfælde skal de også betale en mellemmand eller arbejdsgiveren flere hundrede tusinde kroner som tak for jobbet.

Det har myndighederne været opmærksomme på i årevis, særligt på det tidspunkt hvor den kinesiske kok tropper op i receptionen i Silkeborg. Her er et andet kokkepar nemlig blevet vurderet som ofre for menneskehandel et andet sted i landet.

Fanget i systemet

Det ved Jannie Linnebjerg i Silkeborg dog ikke noget om. Hun er forholdsvist ny i job og rådvild. Hun ved ikke, hvordan hun bedst kan hjælpe kineseren. Hans grundlag for at være i landet er gennem beløbsordningen og hans job hos arbejdsgiveren.

- Så hvis vi går til politiet og fortæller, hvordan det hænger sammen, og der bliver snydt, er systemet indrettet sådan, at han vil blive smidt ud.

Den kinesiske kok og hans hustru vil bare gerne have, at 3F hjælper med at skaffe den korrekte løn hjem, og 3F hyrer en advokat for at hjælpe med den del. Men det er svært.

De får lønsedler fra kokken, hvor alt ser fint ud. Men de får også kontoudskrifter fra Sydbank, hvor store beløb fra 20.000 til 55.000 kroner bliver overført til konti i Danmark og Kina.

- Vi havde lyst til at ringe til politiet, men var også bange for at skade dem. De sagde, at der sad en bagmand i Kina, der havde helt styr på familierne, og de var bange for deres børns liv i Kina, siger Jannie Linnebjerg.

- Jeg føler, at lige meget hvad jeg gør, kan jeg ikke hjælpe dem.

Samme problem står de med i en anden 3F-afdeling, hvor en anden kinesisk kok også har henvendt sig og fortalt samme historie om tilbagebetaling af penge og arbejde døgnet rundt. Her når afdelingen at sende et krav på 240.000 kroner til sushi-kædens advokat.

Det får tilsyneladende arbejdsgiverne til at reagere, for en morgen i december modtager Jannie Linnebjerg et opkald.

Væk en decembermorgen

Det er meningen, at hun skal mødes med den kinesiske kok igen. Men han ringer pludseligt og forklarer, at han rejser til Kina om et par uger. Og så hører hun ikke mere.

Jannie Linnebjerg tænker, at arbejdsgiveren så “har vundet”.

- Det var jo det, de ville. Konflikten bundede i, at parret var ved at have afbetalt deres gæld, og så skulle de til at have rigtig løn. Men det ville arbejdsgiveren ikke være med til.

Så ringer hun til politiet og sender dem alt det materiale, hun har.

Politiet reagerer ikke på anmeldelse

Hun ved ikke, at kineseren allerede har været hos politiet. Tre dage inden han troppede op hos 3F, gik han ind på politistationen i Silkeborg og fortalte samme historie, viser politirapporter, Fagbladet 3F har fået.

Han bliver afhørt, men kokken fra Silkeborg bliver tilsyneladende aldrig kontaktet af politiet igen.

Han og hustruen bliver heller ikke sat i kontakt med Center mod Menneskehandel, der er sat i verden for at vurdere, om arbejdstagere er ofre for menneskehandel, og i så fald tilbyde dem beskyttelse, særligt hvis de er villige til at vidne i en retssag.

Men Midt- og Vestjyllands Politi ringer til Skat og Rigspolitiet, der forklarer, at de allerede har kig på sushi-kæden.

Sushi-kæden har restauranter over hele landet, og i 2016 er otte kinesiske kokke ansat på beløbsordningen. Ifølge politiets rapporter havde fire af dem deres ægtefælle med, og nogle af dem havde også børn med.

Men der går syv måneder, før politiet rykker ud på aktion.

Til den tid er kokken, hustruen og en tredje kineser, der havde vist sig villig til at fortælle sin historie, for længst forsvundet.

Ved hvert sit bord

Da politiet tropper op i restauranten på Sjælland 18. maj 2017, får ejeren beslaglagt sin Asus-computer, ligesom politiet beslaglægger ægteparrets to iPhones.

Herefter bliver de syv medarbejdere i restauranten enkeltvis taget med ind bagerst i restauranten og afhørt.

Imens bliver ejeren og hans kone kørt til afhøring på en politistation.

I forhørsrapporten skriver en politiassistent, at de ansatte “tydeligvis var meget lukkede over for politiet og Skat, og de ønskede tydeligvis ikke at oplyse ret meget om deres faktiske forhold.”

Under afhøringerne fortæller samtlige ansatte, at de er tilfredse med deres arbejdsforhold.

Kunne ikke selv lave bankoverførsler

Flere er også villige til at vise politiet deres netbank på mobiltelefonen. Her kan politiet konstatere, at der typisk går 22.000 kroner ind på kontoen efter skat, hvilket stemmer overens med vilkårene i deres arbejdstilladelse efter beløbsordningen. 

Men der er også mange overførsler på omkring 20.000 kroner til konti i en dansk bank med kinesiske navne eller til kinesiske konti.

Alle svarer dog enslydende, at det er til venner eller familiemedlemmer i Kina.

“Ingen af dem kunne dog forklare, hvordan de rent praktisk udførte disse overførsler via deres netbank. De sagde, at det fik de hjælp til blandt andet af deres chef,” står der i rapporten.

Klokken 17 afslutter politiet afhøringerne.

- Vi forsøgte på en nøgtern måde at vejlede dem om, hvordan vi så deres situation ud fra de oplysninger, vi havde: At det ikke var rimeligt, hvis de betalte penge for at komme herop at blive groft udnyttet og ikke får nogen fornuftig løn. Men det havde ingen effekt, siger vicepolitiinspektør ved Udlændingekontrolafdelingen i Sydsjællands og Lolland-Falsters politi, Anton Havegård.

Chef: Normalt at betale for anbefaling til et job

Samme aften forklarer ejerens hustru på politistationen, at de ansatte har normale arbejdstider, og at ansættelse af kokke for eksempel sker ved, at hendes svigerforældre anbefaler nogle kokke fra Kina.

Nyansatte kokke betaler selv udgifterne for at komme til Danmark, siger hun. Hun afviser, at hun og hendes mand har modtaget penge, men hun kan ikke afvise, at de har betalt andre personer for at skaffe dem arbejdet i Kina. 

I Kina er der tradition for, at man betaler til den, som kan anbefale og skaffe arbejde i udlandet, forklarer hun.

Blandt Ikea-møbler og legetøj

Da politiet præsenterer ejerens hustru for anklagen fra kineseren fra Silkeborg, siger hun, at hun var klar over, at der havde været problemer, fordi han og konen var blevet uvenner med restauranternes bestyrer.

Kokkene havde ønsket, at hun skulle mægle. Og nu var de rejst. Det var hendes kusine, der havde ansat kokken i Silkeborg.

Hun afviser helt og holdent, at de har fået penge ud af at ansætte kokke. Men fordi kokken havde skændtes med kusinen, var han kommet med anklagerne om dårlig behandling.

Da den mandlige ejer bliver afhørt, vil han ikke kommentere på kokkens anklager, før han har talt med sin advokat.

Samme dag, som afhøringerne finder sted, ransager politiet også ægteparrets hjem. Blandt Ikea-møbler og legetøj finder politiet mapper med ansøgninger om opholdstilladelser, ligesom politiet beslaglægger flere computere og telefoner. De bliver sendt til gennemsyn hos politiets Nationale Cyber Crime Center.

Politi opgiver sigtelse

Næsten et år efter aktionen opgiver politiet dog sigtelsen om menneskehandel mod ejerparret. Det kunne ikke finde tilstrækkeligt med beviser for påstanden om menneskehandel.

Samtidig var det vanskeligt at løfte sagen uden de kinesere, der startede den.

- Når de forurettede både er udrejst af Danmark, så du vanskeliggør væsentlige dele af efterforskningen, og politiet heller ikke finder beviser, der kan underbygge mistanken, er der ikke tilstrækkeligt grundlag for at opretholde en sigtelse, siger vicepolitiinspektør i Sydsjællands og Lolland Falsters Politi, Anton Havegård .

Det er på trods af en omfattende efterforskning, hvor politiet har gennemsøgt beslaglagte computere og iPhones. Det har fundet flere dokumenter og billeder, blandt andet billeder af ansattes personlige dokumenter og flere ansøgninger om arbejdstilladelse.

På én computer gennemsøger politiet 221.360 billeder, 873 videoer og 2.779 dokumenter. Men det finder ingen beviser for det, den kinesiske kok i Silkeborg fortalte politiet og 3F.

To breve, ukendt afsender

Politiet finder dog noget andet.

To breve skrevet på kinesisk og engelsk, tilsyneladende fra kokken fra Silkeborg og den kollega, der også var gået til 3F med sin historie.

De forklarer, at de gerne vil undskylde, at den information, de gav 3F, var urigtig. Det, de havde fortalt om arbejdstid, passede ikke. De arbejder, som kontrakten foreskriver. I det ene brev skriver kollegaen tilsyneladende, at han rigtignok betalte 300.000 kroner til en mellemmand i Kina, men det er ikke noget, den danske arbejdsgiver havde noget med at gøre.

Hele miseren skyldtes, at de to kokke var blevet uvenner med hver deres bestyrer af de to restauranter i kæden, de var ansat i. Men ejeren af sushi-kæden har nu lovet at hjælpe dem.

“Undskyld for at spilde jeres tid,” slutter begge breve.

Det er ikke klart, hvem modtageren er, ligesom brevene er udaterede.

Men i rapporten fra politiets Nationale Cyber Crime Center er metadataen fra Word-filerne opgivet. Her står der, at brevene er forfattet af det engelske kaldenavn, som en af bestyrerne i en af de andre restauranter bruger, ligesom sushi-kædens ejer står som seneste forfatter.

Dokumenterne er oprettet 5. og 6. december 2016.

Det er samme dag, som kineseren fra receptionen i Silkeborg ringer ind til Jannie Linnebjerg og fortæller, at han dropper sagen og rejser til Kina.

Påfaldende, mener hun i dag. Hun tror ikke på, at de selv har skrevet brevene - eller har ment det, der står.

- De var fuldstændigt fanget af deres arbejdsgiver, sådan som systemet er indrettet.

I foråret 2017 oplever hun flere gange at blive ringet op fra et ukendt, udenlandsk nummer. Hun når aldrig at svare, men der bliver indtalt besked på telefonsvareren.

- (Sushi-kæde, red.) ikke godt, siger stemmen.

Fagbladet 3F har været i kontakt med ejerne af sushi-kæden. De ønsker ikke at udtale sig om sagen. 

Fagbladet 3F har valgt at anonymisere sushi-kæden, da politiet valgte at opgive sigtelsen.