Gå til hovedindhold

Eksplosioner, overophedende reaktorer og risiko for giftudslip. Farer er der nok af, når man arbejder på FMC/Cheminova - en af Danmarks største kemikaliefabrikker. Derfor har arbejdspladsen nedsat sin egen brandstation.

Er ulykken meget alvorlig, haster brandfolk fra den nærtliggende brandstation i Thyborøn ud for at hjælpe FMC’s værn ud af kniben.
Jens Bach

Klokken er lige slået 12.30, og alarmen tuder for fuldt drøn. Der er udbrudt brand i et af anlæggene, og minimum én person er kommet til skade, lyder meldingen fra de skrattende walkie-talkier.

På få minutter står 3F’erne Jan Nederby og Johnny Winkel i fuldt udstyr med gasmasker og iltflasker. De er klar til at rykke ud til ulykkesstedet.

- Man tænker slet ikke over, at man skal ud til en ulykke. Adrenalinen pumper bare i hele kroppen, fortæller Johnny Winkel, der normalt arbejder som procesoperatør på FMC.

Sammen med 95 andre medarbejdere er de en del af kemikaliefabrikken FMC’s egen brandstation, som skal stå klar, hvis ulykken en dag skulle bryde ud. 


Ikke for synets skyld

Hver torsdag holder de brandøvelse, hvor minimum 12 medarbejdere skal deltage. I dag er det en brand, som de skal rykke ud til. Næste torsdag er det et gasudslip, der er på programmet.

Men selvom der kun er tale om en øvelse, så skal sikkerheden alligevel være helt i top. For FMC’s egen brandstation er nemlig ikke kun til for synets skyld. I gennemsnit er der to ulykker om året, viser fabrikkens statistik.

- Jeg har selv været med til at slukke en brand i det anlæg, hvor der bliver anvendt fosfor. Når der er fosfor til stede, skal der næsten ingenting til, før det bryder ud i flammer. Faktisk skal det bare i kontakt med ilt. Det var ret vildt, fortæller Jan Nederby, der også arbejder som procesoperatør.


Også procesoperatør og tillidsrepræsentant Jens Christian Røn Iversen har oplevet alvoren, når ulykken melder sig.

- På et tidspunkt blev vores ene reaktor så overophedet, at vi blev nødt til at rykke ud hurtigt med vandslanger for at køle den ned, siger han.