Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Kronisk syge Bente kan klare 24 minutters arbejde om ugen. Alligevel vil kommunen have hende i et ressourceforløb, der kan forbedre hendes fysiske funktion. Helt ude i skoven, mener 3F.

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skal få forbedret min fysiske form. Selv når jeg bare går herhjemme, er jeg jo konstant træt, siger Bente.
FOTO: Lars Salomonsen

Bente er så træt. Også når hun lige har sovet.

- Trætheden er det værste. Jeg har faktisk også lyst til at sove, selv når jeg har taget en lang lur, fortæller den 57-årige sønderjyde.

Bente har en meget sjælden og alvorlig lidelse, Wegeners granulomatose, der blev konstateret for små to år siden. Det er en betændelse i blodkarrene, som er kronisk, og som hun er i stærk medicinsk behandling for. Blandt andet indebærer det en slags kemokur to gange om året, som lægger hende helt ned.

Ud over massiv træthed har sygdommen givet Bente stikken og summen i benene, døvhed på højre øre, stærk tinnitus og en evig følelse af forkølelse i hovedet.

Arbejdede 24 minutter effektivt om ugen

Siden hun måtte kaste håndklædet i ringen i 2015 og melde sig syg fra sit job som specialarbejder, har Bente været på sygedagpenge. Sidste år kom hun igennem en arbejdsprøvning i et lille supermarked 10 kilometer fra hjemmet i to gange to timer om ugen. Her vacuumpakkede hun pålæg.

Efter omkring tre måneder blev praktikken sat ned til to timer én gang om ugen. Men kun i en måneds tid. Så stoppede Jobcentret forløbet, fordi der ikke var nogen udvikling at spore. I gennemsnit klarede hun 24 minutter om ugen.

- Jeg arbejdede måske et kvarter - så var jeg inde og hvile. Jeg følte mig nok mere til overs end til gavn, som Bente fortæller.

Skal forbedre hendes fysiske funktion

På vegne af Bente har 3F Vojens søgt om førtidspension med udgangspunkt i, at hendes sygdom er kronisk og arbejdsevnen så lille.

Men det har Haderslev Kommune givet afslag på. På et møde i rehabiliteringsteamet tildelte kommunen hende i stedet et to-årigt ressourceforløb pr. 19. september.
Kommunen skriver blandt andet: “Ressourceforløbet skal indeholde indsatser, som kan forbedre hendes fysiske funktion”.

Hun skal tilbydes “coachende samtale med virksomhedskonsulent med henblik på at afdække egne ressourcer”.

Desuden skal hun “deltage i længerevarende virksomhedspraktik med tilknytning af mentor med henblik på at motivere, fastholde og støtte hende i praktikken”.

Selv hjemme er jeg træt

- Jeg ved ikke, hvordan jeg skal få forbedret min fysiske form. Selv når jeg bare går herhjemme, er jeg jo konstant træt. Og en mentor - det har jeg det ikke godt med. Jeg har altid kunnet passe mig selv, siger Bente.

Bente og 3F Vojens klagede i september over bevillingen af ressourceforløbet.

- Der har været meget fokus på indholdsløse ressourceforløb, som kommunerne tilkender borgere, før de indvilliger i førtidspension. Sagen her er et skoleeksempel på netop dette, siger sagsbehandler Niels Schneidereit fra 3F Vojens.

- Når man sammenholder Bentes helbred og forsøget på at udvikle hendes arbejdsevne i virksomhedspraktik med de indsatser, kommunen vil lave i ressourceforløbet, så giver det ingen mening, siger Niels Schneidereit.

Nu indkaldt til et nyt møde

Efter klagen har Haderslev Kommune nu indkaldt Bente til et nyt møde i rehabiliteringsteamet 21. december. Hvad det møde ender op i er uvist.

Det står dog klart, at Haderslev Kommune har indhentet uddybende oplysninger om Bentes sygdom Wegeners granulomatose fra Odense Universitetshospital.

- Oplysninger, kommunen i øvrigt også kunne have indhentet, inden man tilkendte hende et ressourceforløb, lyder det fra Niels Schneidereit.

Bentes navn er opdigtet. Det rigtige navn er redaktionen bekendt.