Gå til hovedindhold

Hundredvis af selskaber i København og på Sjælland er angiveligt viklet ind i den såkaldte Greed-sag, der omhandler historisk stor svindel i flere 3F-brancher.

Der er svindlet for op imod en halv milliard i den såkaldte Greed-sag.
Mads Nissen/Ritzau Scanpix

Én af Danmarkshistoriens længste straffesager ruller i Københavns Byret hele 2019. 17 personer er tiltalt i sagen, der har fået kodenavnet Greed, efter at de tilsammen har moms- og skattesvindlet for op imod en halv milliard kroner blandt andet igennem af en såkaldt “fakturacentral”.

Det kom frem under onsdagens retsmøde i Retten i Glostrup, skriver DR Nyheder. Ifølge anklagemyndigheden har sagens tiltalte bagmænd organiseret et komplekst svindelnetværk, der blandt andet har udstedt tusindvis af fiktive fakturaer til næsten 1.000 selskaber i København og på Sjælland.

Læs også: Sådan blev der svindlet for gigantisk milionbeløb i 3F-brancher

En stor del af de selskaber opererer inden for 3F-brancher som byggeri, rengøring og transport. 

- De har udfærdiget fiktive fakturaer til en lang række selskaber, og de her selskaber har en interesse i at modtage fiktive fakturaer. Det kan enten dække over sort arbejde, eller fordi de så har kunnet trække moms og undgå at betale skat. Der kan også være tale om decideret hvidvask af penge, sagde specialanklager Maria Cingari i retten ifølge DR Nyheder.

Skat undersøger selskaberne

De hundredvis af selskaber har ifølge anklagemyndigheden købt fiktive fakturaer hos sagens tiltalte. Ved at føre skattekravene fra det udførte arbejde igennem en række såkaldte “skraldespandsselskaber”, som de tiltalte har oprettet, har blandt andet helt almindelige håndværks- og rengøringsselskaber været i stand til at slippe for både at betale moms og skat.

- Anklagemyndighedens tese er, at når selskabet modtager en fiktiv faktura, så kan man bruge den i bogholderiet og dermed nedbringe den angivne moms, fordi man dermed har kunnet dokumentere, at man har købt arbejdskraft, sagde Maria Cingari i retten.

Læs også: Person fra reality-verdenen anklaget i svindel-sag for 500 millioner

Der er tale om 5.158 fiktive fakturaer, som politiet vurderer kan have snydt statskassen for 290 millioner kroner i skatte- og momsindtægter. Overskuddet for svindlen er blevet delt mellem de tiltalte og de involverede selskaber. Selskaberne er ikke en del af Greed-sagen, men ifølge Maria Cingari er Skat dog i gang med at undersøge dem.

Tre dansk-pakistanske personer er blandt de hovedtiltalte i sagen. De er, sammen med to af sagens øvrige tiltalte, varetægtsfængslet på 15. måned. Alle tiltalte nægter sig skyldige.