Gå til hovedindhold
Beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (RV) erkender, at man risikerer at blive syg af behandlingen i de københavnske jobcentre.
FOTO: Arkiv / Polfoto

Borgere risikerer at blive syge af jobsystemet i landets største kommune, erkender beskæftigelsesborgmesteren. I Kommunernes Landsforening afviser man dog en sammenhæng.

Selvmordstanker, angst og depression. Det kan blive de alvorlige bivirkninger af et møde med et af landets jobcentre, har læger og psykiatere fortalt Fagbladet 3F.

Og i landets største kommune erkender integrations- og beskæftigelsesborgmester Anna Mee Allerslev (RV) direkte, at der er en risiko for at blive psykisk syg af jobcenteret:

- Det tror jeg da bestemt, man kan dokumentere. Det påvirker mennesker at være en del af et jobsystem og at være ledige. Men heldigvis hjælper vi også rigtig mange, og vi er på rette vej. Vi får flere i job og deltidsjob, siger Anna Mee Allerslev til Fagbladet 3F.

Læs: Henriks møde med jobcentret: Jeg følte mig jaget

Så må de ændre loven

Hun peger på, at Københavns Kommune har en stram fortolkning af reglerne, og at kommunen derfor tildeler førtidspension sjældnere end andre kommuner. Det kan påvirke københavnske borgere ekstra hårdt, vurderer borgmesteren:

- Men kommunens embedsmænd mener, det er den rigtige måde at forstå loven. Derfor siger jeg også, at hvis politikerne på Christiansborg synes, vi skal give flere førtidspensioner i kommunerne - så skal de ændre loven, siger Anna Mee Allerslev.

KL-formand: Intet belæg

Formand for Arbejdsmarkeds- og Erhvervsudvalget i Kommunernes Landsforening, Thomas Kastrup-Larsen, har ikke haft tid til at stille op til et interview med Fagbladet 3F om borgernes møde med landets jobcentre.

Men i en mail til Fagbladet 3F skriver han, at “der er ikke noget belæg for at sige, at jobcentrene gør folk syge”.

Thomas Kastrup-Larsen, der er socialdemokratisk borgmester i Aalborg,  ønsker ikke at forholde sig til de konkrete erfaringer fra læger og psykiatere.

- Når vi taler om ressourceforløb, taler vi også om udsatte borgere, der ofte har en række problemer og komplekse udfordringer med sig - herunder psykiske problemer, som gælder for en stor del af dem, skriver han i mailen og understreger, at mange borgere, der deltager i ressourceforløb, “får stor glæde af det”.