Gå til hovedindhold

En stak print fra Facebook blev smidt på bordet foran den sygemeldte Jesper Søndergaard Poulsen, der skulle forklare kommunen, hvordan han kunne tage til Tyskland og Norge og dyrke sin hobby.

- Jeg havde fortalt kommunen åbent og ærligt om min hobby, siger Jesper Søndergaard Poulsen.
Rahbekmedia.dk

Da en af vennerne tagger ham på Facebook, imens han spiser en wienerschnitzel i Leipzig, har Jesper Søndergaard Poulsen ingen anelse om, at billedet godt et år senere lander på bordet foran ham på et kommunalt kontor.

Schnitzlen bliver nydt under en tur til Tyskland i 2018, hvor Jesper Søndergaard Poulsen er rejst ned med en flok gutter, der alle dyrker samme hobby: Fjernstyrede modellastbiler.

Billedet lander sammen med en bunke andre prints på bordet til et møde med jobcentret i august 2019: Dokumentation fra Facebook om, at Jesper Søndergaard Poulsen har været i Tyskland, Norge og Thisted, alle gange for at køre med modellastbiler. 

- Jeg havde fortalt kommunen åbent og ærligt om min hobby. Det foregår stille og roligt, og det er noget, min krop kan holde til. Jeg har sågar haft en stol med, så jeg kan hvile mig. Og på vores ture er jeg aldrig chaufføren. Når vi tager til Norge kan jeg for eksempel ligge ned og sove i kahytten meget af tiden, fortæller Jesper Søndergaard Poulsen.

Arbejdsskade får langtidsfølger

Jesper Søndergaard Poulsens krop er ikke, hvad den har været - trods en alder af kun 47 år.

Da han tilbage i 2008 falder tre meter ned fra en skibscontainer og brækker skuldrene, er det begyndelsen til enden på hans arbejdsliv.

Ikke desto mindre holder han fast i sit fuldtidsjob som lastbilchauffør og kranmontør, for i Thy, hvor Jesper Søndergaard Poulsen er vokset op, render mænd jo ikke lægen på dørene, som han siger.

- Om det er min stædighed eller min dumhed, ved jeg ikke. Men faktum er, at jeg gik ni år med de skader - og jeg arbejdede fuldtid alligevel.

Indtil han må kaste håndklædet i ringen i slutningen af august 2017.

- Jeg kunne ikke sove for smerter, og jeg kunne ikke spise flere piller. Jeg havde vænnet mig til at komme hjem fra arbejdet, kaste piller i halsen og så nærmest gå i seng. Men det er jo ikke et liv. Det tog mig bare ni år at nå til den konklusion.

Kan ikke glo i en sofa hele dagen

Da Jesper Søndergaard Poulsen i 2017 kommer ind i det kommunale system med henblik på at få afklaret, hvad der nu skal ske med hans fremtid, går det for så vidt slag i slag.

Indtil han en sensommerdag i 2019 er til et almindeligt opfølgningsmøde i Jobcentret og bliver konfronteret med aktiviteterne fra Facebook-siden:

- De spørger mig, hvordan jeg kom derned, om det ikke var nogle hårde ture, og hvordan jeg kunne klare det, når jeg har det så skidt. Om det var hårdt? Jo, for pokker var det da hårdt. Men man kan jo ikke hele tiden sidde og glo i en sofa og se på bladede falde af træerne, bare fordi ens krop er syg og slidt ned. Så ender man jo med at hænge sig i et af træerne, siger Jesper Søndergaard Poulsen.

Men er det ikke okay, at kommunen tjekker, hvad du kan klare, når du er sygemeldt?

- Jo, det er helt i orden, men det var helt klart en mistænkeliggørelse i forhold til, om jeg var så syg, som jeg gav mig ud for at være. Der ligger jo erklæringer fra speciallæger og Fanden og hans pumpestok, der dokumenterer, at min krop er færdig. Vi kunne da have taget en stille og rolig snak, i stedet for at de smider sådan en stak papirer foran mig, som jeg skal forsvare i detaljer, mener Jesper Søndergaard Poulsen.

Husk tilladelse til udlandet

Jesper Søndergaard Poulsen blev ved mødet også gjort opmærksom på, at man skal have tilladelse til at forlade landet, når man er på sygedagpenge.

- Men fire måneder før, at jeg tog til Tyskland, havde jeg spurgt om lov. Og ved noget nær hvert møde, jeg havde med kommunen efterfølgende, spurgte jeg om lov. Men du får intet svar - dét kan de ikke finde ud af. Men at sidde og snage på Facebook - dét går fint, lyder det fra Jesper Søndergaard Poulsen, der i øvrigt fik tilkendt førtidspension 1. december i år.

Thisted Kommune kan ikke udtale sig i den konkrete personsag, men understreger, at man snarest skal have et møde med den lokale 3F-afdeling vedrørende kommunikation og samarbejde.

Desuden henviser kommunen til, at man retter sig efter en generel lovgivning på området, som alle kommuner er underlagt.