Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Flere højhuse giver efterspørgsel på håndværkere, der også kan klatre.

Skywork kunne godt bruge fem til ti ekstra medarbejdere, der har lyst til at rappelle på arbejdet. (Genrefoto)
Foto: Henning Bagger/Scanpix

Hvad siger du til at fire dig ud over kanten på et 40 meter højt hus?

Ja tak, siger Jeppe Graversen, der arbejder som erhvervsklatrer, og som i dag renser facaden på Regionshospitalet i Viborg.

- Når man starter, er det en vild oplevelse at arbejde på denne måde, men man vænner sig til det, siger Jeppe Graversen til DR P4 Midt & Vest.

For tre år siden startede han virksomheden Skywork. Den udfører håndværker- og rengøringsopgaver på svært tilgængelige steder.

Dengang var de to medarbejdere - i dag er de 20 rengøringsfolk, malere, elektrikere og andre håndværkere, der også er uddannede klatrere.

- Det, vi har sværest ved, er at finde bemanding nok i vores branche, siger Jeppe Graversen, der har ordrebogen fyldt.

Netop de svært tilgængelige steder er der kommet flere af.

Tal fra Dansk Byggeri viser, at der har været en særlig fremgang i etagebyggeri. Fra 2014 til 2018 er antallet af påbegyndte flerfamiliehuse steget med 85 procent.

Det kan være en af grundene til, at blandt andre Herning-virksomheden oplever succes, siger Bo Sandberg, der er cheføkonom i Dansk Byggeri.

- Men vi ser også mange steder unikabyggerier med runde og skæve former, der kan betyde, at det er svært at opsætte et stillads, og derfor er erhvervsklatrere en mere fleksibel og hurtig løsning.

Skywork kunne godt bruge fem til ti ekstra medarbejdere, der har lyst til at rappelle på arbejdet.

- Det er en fascination, at vi kan arbejde på den måde. Nu kan vi stå her og kigge ud over Viborg og søen, siger Jeppe Graversen til DR P4 Midt & Vest.

Men det er vigtigt, at nye kolleger ikke lider af højdeskræk.

- Jo højere, jo bedre. Sådan er det internt i branchen. Det er lidt et spil, vi har, siger han.