Gå til hovedindhold

Nu reagerer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S) på den seneste sag, hvor en kvinde blev snydt for dagpenge alene af den årsag, at hun har haft weekendarbejde.

Christina Hedemann og andre venter på, at reglerne bliver ændret, så man ikke straffes i dagpengesystemet for skæve arbejdstider.
Tao Lytzen

Er det rimeligt, at man risikerer at få mindre i dagpenge, bare fordi man har skæve vagter?

Det mener Christina Hedemann ikke.

Den 30-årige tjener fra Tversted i Nordjylland oplevede i august, at hun mistede omkring 3.000 kroner i dagpenge på grund af weekendarbejde på den café, hvor hun arbejder.

I a-kassesprog kaldes det for “teknisk belægning”, når man kan risikere at blive trukket i dagpenge for skæv arbejdstid og weekendvagter.

LÆS OGSÅ: Dagpenge-gak: Christina mistede 3.000 kroner på grund af skæv arbejdstid

Fagbladet 3F har fortalt om flere tilfælde af teknisk belægning, hvor 3F-medlemmer er blevet trukket i deres dagpenge, og nu reagerer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Jeg kan godt forstå utålmodigheden og ønsket om at få ændret reglen om teknisk belægning. Her og nu har vi fjernet reglen for dem, der får dagpenge som led i den nye arbejdsfordelingsordning, så de ikke bliver ramt. Det vil forhåbentlig komme mange lønmodtagere til gode på den korte bane her under corona-krisen, siger ministeren til Fagbladet 3F.

Vil gennemgå dagpengereglerne

Ministeren understreger, at han er optaget af, at dagpengemodtagere med weekendarbejde eller skiftende arbejdstider ikke skal stilles dårligere i dagpengesystemet end dem, der arbejder i hverdage fra mandag til fredag.

- Dagpengesystemet skal selvfølgelig være trygt for alle, også dem, der har skiftende arbejdstider. Derfor vil vi se på reglen i forbindelse med den gennemskrivning af hele dagpengelovgivningen, som vi nu – efter en forsinkelse på grund af corona – fortsætter med, siger Peter Hummelgaard.

Ikke første gang

Fagbladet 3F har tidligere berettet om sager, hvor folk er kommet i klemme i dagpengesystemet, fordi de har været ledige en del af en måned og har haft skæve arbejdstider resten af måneden.

Det skete blandt andet for kokken Thomas Jensen fra Frederikshavn, der mistede 3.800 kroner, da han blev sendt hjem i begyndelsen af corona-krisen. 

Han skulle egentlig have haft 10.275 kroner i dagpenge den måned. I stedet fik han 6.467 kroner.

Da reglen om teknisk belægning ramte tjeneren Christina Hedemann i august, fik hun kun 7.300 kroner i dagpenge i stedet for de 10.200 kroner, hun havde set frem til.

Problemet opstår, fordi dagpengesystemet automatisk skal lægge 7,4 timer på dagpengekortet på hverdage, hvor man ikke selv har skrevet arbejdstimer på – men heller ikke meldt sig ledig.

Det rammer for eksempel, hvis man har arbejdet 37 timer fra torsdag til søndag. Så vil man få lagt timer på sit dagpengekort mandag til onsdag – timer, man ikke kan få dagpenge for.

Vi skal have en afklaring snart

Eva Obdrup, forretningsfører i 3F’s a-kasse, er glad for, at beskæftigelsesministeren lægger op til at få løst problemet.

- For folk er jo rasende over det her, og vores medlemmer klager over det. Og med god grund, for det er absolut ikke rimeligt, siger Eva Obdrup.

Også den tidligere beskæftigelsesminister, Troels Lund Poulsen fra Venstre, var bekendt med problemet og lovede i marts sidste år at se på, hvordan man kan ændre dagpengereglerne.

- Det er ikke nogens skyld, at tingene er blevet forsinket på grund af corona, men nu skal der ske noget meget snart, så der ikke er flere, der bliver ramt af den her tåbelige regel, siger Eva Obdrup.