Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
TEMA
Slidt ned
TEMA
Slidt ned

Selvom den 37-årige Birthe Jespergaard kun har været lidt over to år i rengøringsbranchen, kan hun allerede mærke, at hun er slidt.

- Hvis jeg ikke passer på mig selv, så bliver jeg slidt ned lang tid før pensionsalderen, siger Birthe Jespergaard, serviceassistent.
Privat foto

Serviceassistent Birthe Jespergaard gør rent på 14 sengestuer på Odense Universitetshospital. De skal gøres rene hver dag. Der skal vaskes senge af - madrassen er meget tung, og den skal løftes, for understellet vaskes af dagligt af hygiejnemæssige årsager.

- Rengøringen skal følges til punkt og prikke, ellers falder vi på kontrollen, siger Birthe Jespergaard.

Når hun har været på arbejde en hel dag, kan hun godt mærke, at hun er slidt.

- Benene skal gerne op en halv time. Det er skuldrene, nakken og knæene, der belastes mest - det kan jeg også høre fra mine kolleger, siger Birthe Jespergaard, der oprindeligt er uddannet salgsassistent i et supermarked. Så fysisk arbejde har altid været den røde tråd.

En af de mest belastede brancher

Ud over at gøre sengestuer rene rigger Birthe Jespergaard blandt andet op til morgenmad og transporterer senge. Seng, madras og patient skal trilles afsted. Det bliver til mange kilo, og er man ikke forsigtig, kan det give vrid i kroppen.

- Jeg er meget glad for mit arbejde. Det kræver, at man er omstillingsparat, og der er ikke to dage, der er ens. Men jeg ved også godt, at hvis jeg ikke passer på mig selv, så bliver jeg slidt ned lang tid før pensionsalderen.

For statistikken taler sit tydelige sprog. Rengøring hører til en af de fem mest overbelastende brancher for muskler og skelet, viser undersøgelsen “Arbejdsmiljø og Helbred i Danmark 2018”, som Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø (NFA) netop har udgivet.

Birthe Jespergaard har dog altid gået højt op i arbejdsmiljøet, og uddannelsen som serviceassistent har givet en grundig indførsel i den del.

- Det giver mening i hverdagen, at vores arbejde er så afvekslende, for på den måde er vi også med til at forebygge skader. Men rengøring og sengetransport er stadig en stor belastning af kroppen, og vi går rigtig mange skridt om dagen. Det er jeg nødt til at have i baghovedet, så jeg bruger alle de redskaber og hjælpemidler, der er til rådighed, siger Birthe Jespergaard.

Svært at få tid

Særligt rengøringsmedarbejdere over 50 år har store udfordringer med deres helbred, lav fysisk formåen og samtidig høje fysiske arbejdskrav, viser en knap tre år gammel undersøgelse fra NFA.

Den konkluderede også, at der er behov for målrettede indsatser, hvis det skal være muligt for rengøringsassistenter at være i arbejde helt indtil pensionsalderen.

- Hvis jeg skal kunne holde til det her, skal jeg styrke min krop, for ellers bliver jeg mere slidt ned af det, end jeg ellers ville blive. Jeg har været gymnastik-instruktør, så det ligger lidt på rygradden. Men når du har fuldtidsarbejde, og der er transport oveni, så skal du også lede lidt med lup for at få lagt træning ind i hverdagen. Jeg har også fire børn og en mand - dem skal der også være tid til, siger Birthe Jespergaard.

Hun har helt styr på, hvornår hun ifølge de nuværende pensionsregler kan gå på pension. Det kan hun i en alder af 72. Altså om cirka 35 år.

- Det er altså rigtig mange år at have tilbage på arbejdsmarkedet. Jeg er simpelthen nødt til at tænke over allerede nu, hvordan jeg bedst muligt kan holde til det. Der er ikke noget ved at være 72 år og ligge i en seng på et plejehjem - på piller - og så kan børnebørnene komme forbi indimellem. Jeg vil gerne være der for mine børn, når de bliver store - og deres børn. Rejse og opleve lidt, siger Birthe Jespergaard.