Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

De går altid på arbejde sammen. Også med dobbeltsidet lungebetændelse. Tømrerne Jacob Nielsen og Danny Sjøberg har været der for hinanden i 25 år.

Med æresport og morgenmad med kollegerne blev 25 års samarbejde mellem tømrerne Jacob Nielsen (46) og Danny Sjøberg (47) fejret på byggepladsen i Albertslund.
Linda Johansen

Solen står op bag et par containere, som står stablet side om side på byggepladsen.

Mænd med hjelme og sikkerhedssko stimler sammen i den container, som huser frokoststuen. I dagens anledning er containerens indgang blevet pakket ind i en krans af gran og har fået et skilt klistret på. 

“Jacob og Danny 25 år,” står der på skiltet, som er udsmykket med en hammer og en sav. 

Inde i containeren hænger der sølvfarvede guirlander i loftet, og ved rundstykkerne står den ene halvdel af “sølvbryllupsparret”, Jacob Nielsen, og kigger ud over menneskemængden. Nuværende og tidligere kolleger er kommet for at fejre et samarbejde, der nu har varet et kvart århundrede. 

- Man skulle have taget nogle friske arbejdsbukser på, siger Jacob Nielsen, der er klar til at komme i gang med arbejdet, så snart festlighederne er ovre. 

For når alt kommer til alt, så er det arbejdet, som har bragt de to tømrere sammen. 

Den første opgave, de to løste sammen, var en tilbygning til Brian Laudrups villa i april 1993. Dengang anede de ikke, at de ville komme til at arbejde sammen de næste 25 år.

- Man møder jo ikke bare hinanden og tænker: “Vi skal være sammen de næste 25 år.” Man starter op, bygger og så fortsætter man. Med tiden får man større respekt og forståelse for hinanden, siger Jacob Nielsen.


FOTO: Linda Johansen

Efter 25 år kan ingen af de to forestille sig at arbejde med andre. De hænger sammen, det ved resten af flokken på byggepladsen og Danny Sjøbergs kone Jeanette Sjøberg også. 

- Det er lidt specielt, at min mand holder sølvbryllup med en anden end mig, siger hun med et smil ved sølvbryllupsmorgenmaden. 

Som et smurt tandhjul

Danny Sjøberg og Jacob Nielsen bruger ikke selv store ord om deres samarbejde, og Fagbladet 3F’s fotograf kan efter utallige forsøg ikke få dem til at kramme foran kameraet. Alligevel er det tydeligt at se, at de to tømreres forhold vitterligt er noget helt særligt. 

Når de to beskriver deres arbejdsrytme, lyder de som to tandhjul, der kører som smurt. Det er ikke for sjov, at de arbejder på akkord og næsten altid er de hurtigste. 

- Vi går ikke et skridt forkert, når vi går og arbejder. Lige nu laver vi meget det samme, så når jeg bevæger mig rundt på byggepladsen, kender jeg også Jacobs bevægelser. Jeg kan række min hånd ud uden at kigge og gribe et rør, som han lige har savet over, for jeg kender hans rytme, siger Danny Sjøberg.

Sygedage gør de to sig ikke i, så da Danny Sjøberg for år tilbage dukkede op på byggepladsen med dobbeltsidet lungebetændelse, var det Jacob Nielsen, som måtte køre ham hjem.

- Vi bliver ikke hjemme, fordi vi har lidt snue eller kriller i halsen, for så står den anden jo der alene, siger Danny Sjøberg.

Har hinandens ryg

Forleden blev Danny Sjøberg ved en MUS-samtale spurgt, hvad der ville ske, hvis hans makker blev sendt ud på én plads, og han selv blev sendt ud på en anden.

Til det svarede han, at det kunne chefen da godt gøre, men så ville både han og Jacob finde et andet sted at være.

- Når vi kommer et nyt sted, så går der ikke lang tid, før arbejdsgiverne kan se, at vi er et hold. De kan ikke skille os ad, siger Danny Sjøberg og uddyber:

- Hvis arbejdsgiveren prøver at sætte en kile imellem os, så finder vi bare et andet sted. Det er vi blevet for gamle til. Der er jo andre steder, vi kan være. Vi har været mange steder, og vi er vant til, at vi selv skaber det rum, hvor vi kan tjene vores penge og have det godt.

Når de går rundt på byggepladsen, behøver de ikke tale sammen konstant. De ved, hvad hinanden mener, og når en af dem fortsætter en sætning efter et par dage, fanger den anden meningen med det samme.

Skifter job sammen

Nu hvor de har fejret deres 25-års-jubilæum sammen, er de klar til de næste 25 år.

For de starter aldrig forfra.

Bortset fra dengang hvor de var endt på en arbejdsplads, hvor Jacob Nielsen ikke kunne holde ud at være.

- Jeg kunne ikke sætte en finger på, hvorfor jeg ikke kunne lide at være der, men det kunne jeg bare ikke. Det var fine kolleger, fint arbejde, jeg kunne bare ikke lide det, siger Jacob Nielsen.

Da han sagde til makkeren, hvordan han havde det, fandt de et nyt sted med det samme.

- Det er jo en enormt styrke, at man aldrig skal tvivle på, at der er en, som står op for det, man siger, siger Jacob Nielsen.

- Jeg er aldrig i tvivl om, at Danny har min ryg. Jeg er ikke specielt god til mennesker, men jeg er rigtig god til Danny.


FOTO: Linda Johansen

Jacob Nielsen og Danny Sjøberg fejrede deres 25-års-jubilæum 13. april.