Gå til hovedindhold

69 procent af de arbejdende danskere synes, at det er i orden at gå med shorts på arbejdspladsen, viser en ny undersøgelse. Inden du hopper i dine shorts, bør du dog tænke dig om. Det er nemlig din arbejdsgiver, der bestemmer – og der må godt gøres forskel på mænd og kvinder.

Shorts eller ej. De fleste danskere synes, at det er helt i orden.
iStock/arkiv

I disse dage vender mange tilbage til arbejdspladserne - og samtidig truer vejrudsigten med temperaturer tæt på 30 grader. For en del kan det derfor være fristende at gøre shorts til en del af arbejdsuniformen.

Ifølge en ny spørgeskemaundersøgelse foretaget af Analyse Danmark for Fagbladet 3F går hele 69 procent af de arbejdende danskere ind for shorts på arbejdspladsen, mens kun 31 procent er imod.

Undersøgelsen viser også, at 24 procent ikke må bære shorts for deres arbejdsgiver. 13 procent ved det ikke, mens hele 63 procent svarer, at de gerne må få luft om benene i arbejdstiden.

Designforsker: Det går galt, når mænd viser ben

Ifølge designforsker Else Skjold, der er lektor, ph.d. på Kunstakademiets Designskole, er det særligt mænds brug af shorts, der skaber debat. Det skyldes blandt andet, at mænd og kvinder er blevet mere ligestillede. Derfor er det ikke længere kun kvinders påklædning, der bliver kommenteret og debatteret på arbejdspladsen.

En anden grund er, at medarbejderne er blevet mere fri til selv at vælge deres tøj.

- Derfor forventes mænd selv at definere, hvad der er ok og ikke ok. Det er her, det kan gå galt, særligt når mænd optræder offentligt i bare ben. Det opfattes simpelthen som manglende sans for, hvad der er passende. Vi har generelt den opfattelse, at kvinder er krop, og mænd er hjerner. Når mænd så viser krop, så går det galt, hvilket mange, mange læserbreve og klager til eksempelvis tv-optrædener i hedebølger viser, siger Else Skjold.

Behageligt tøj burde være en selvfølge

Ifølge designforskeren kan mænds brug af shorts ses som et ønske om at frigøre sig fra en fast arbejdsuniform. Spørger man Else Skjold, burde behageligt tøj være en selvfølge.

- Hver gang nogle mænd går foran, så får de negative kommentarer - selvom det burde være en ret for mænd at gå i behageligt tøj, også når det er varmt, siger Else Skjold.

Unge er vilde med shorts

Særligt blandt de unge er opbakningen til de behageligt korte benklæder stor. Blandt danskere under 40 svarer næsten 80 procent, at shorts på jobbet er helt ok. Når shorts er populære, kan det ifølge professor i sociologi Bjørn Schiermer Andersen, der forsker i kultur og mode, være et tegn på en gradvis forandring i samfundet.

- Siden 1968 har vi set en stigende individualisering og en stigende valgfrihed, siger Bjørn Schiermer Andersen og forsætter:

- Lige nu går tendensen i retning af mindre uniformering, og at mænd får flere valgmuligheder, når det handler om tøj. På den måde bliver mændene mere ligestillede med kvinderne. Det er nærliggende at tænke, at folk, og især mænd, i større og større grad selv vil bestemme, hvad for noget tøj de har på.

Arbejdsgiver bestemmer, og forskel på mænd og kvinder er ok

Det er ikke alle, der kan være med til festen. Ligestillingsnævnet har nemlig i 2018 afgjort, at en arbejdsgiver gerne må forbyde mænd at gå med shorts, mens det er tilladt for kvinder at gå med nederdel.

I sagen fra 2018 havde en medarbejder i en dansk virksomhed klaget til Ligestillingsnævnet over, at hans arbejdsgiver stillede forskellige krav til mandlige og kvindelige medarbejdere. Mænd skulle nemlig bære lukkede sko og lange bukser, mens kvinder kunne vise ben og fødder. Det bakkede Ligestillingsnævnets op om:

- Det er en grundlæggende norm i samfundet, at mænd og kvinder klæder sig forskelligt, hvorfor det er almindeligt anerkendt, at der kan stilles forskellige krav til mænds og kvinders påklædning.

Kvinder må mere

Ifølge Bjørn Schiermer Andersen er der historiske grunde til forskellene på, hvilket tøj mænd og kvinder kan tillade sig at bære på jobbet. Han fortæller, at samfundets kønsroller omkring tøj er 200-300 år gamle og næsten ikke har ændret sig siden. Når det handler om tøj, må kvinder generelt mere.

- Det handler blandt andet om, at kvinder objektiviserer sig selv mere. Samfundet forventer af kvinder, at de gør sig smukke. Det her med, at kvinder gør mere ud af sig selv og måske endda gør det for mænds blikke, er noget, som feministiske strømninger debatterer, men det medfører altså også på sin vis, at kvinder har mere spillerum. Der er simpelthen flere parametre at skrue på, når det gælder tøj og påklædning, siger Bjørn Schiermer Andersen.

Forskel på mænd: Det afhænger af jobbet

Ifølge Bjørn Schiermer Andersen er der også stor forskel på normerne for mænds tøj, afhængigt af hvor man arbejder.

- Hvis en mand laver fysisk hårdt arbejde, er det ofte acceptabelt, at han har shorts på. Hvis han derimod arbejder i en bank, så forventes det, at han går med jakkesæt, skjorte og slips, siger Bjørn Schiermer Andersen og forsætter:

- På den måde er mænds tøj mere som en uniform. Der er ikke så mange valgmuligheder. Derfor kan det hurtigt slå gnister, hvis man som mand vælger at udfordre de gældende normer og kønsroller på arbejdspladsen.