Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Den italienske byggegigant Itinera, der skal bygge Storstrømsbroen, har vundet nyt milliardbyggeri for staten. Det er den fjerde byggekontrakt, italienerne vinder i Danmark på under et år.

Det er Odenses nye supersygehus, som italienske Itinera skal bygge til en samlet pris af 4,4 milliarder kroner. Itinera blev landskendt efter en række skandalesager omkring kontrakten på Storstrømsbroen.

Et af landets største nybyggede supersygehus skal bygges helt og aldeles af italienere.

Det står klart, efter at regionsrådet i Syddanmark valgte at tildele de italienske entreprenører Itinera og CMB samtlige kontrakter på “Det Nye Odense Universitetshospital” (OUH) i går aftes.

Dermed har italienske Itinera vundet fire milliardkontrakter på at bygge for den danske stat på under et år.

LÆS OGSÅ: Udenlandske firmaer sidder tungt på danske megabyggerier

For et år siden var Itinera ellers helt ukendt i danske kredse. Firmaet havde ikke bygget på dansk grund før, men siden er det italienske selskab trådt ind i den absolutte top af dansk offentligt byggeri med en række byggeprojekter i milliardklassen.

Skal bygge for otte milliarder skattekroner

I oktober sidste år blev Itinera sammen med to andre italienske selskaber valgt til at bygge Storstrømsbroen – Danmarks tredjestørste bro – af Vejdirektoratet. 

På trods af at Fagbladet 3F kunne afsløre flere sager om korruption, økonomisk uføre og byggesjusk hos de to andre selskaber i konsortiet, valgte Vejdirektoratet at fastholde de tre firmaer som vinder af kontrakten til en værdi af 2,1 milliarder kroner.

LÆS OGSÅ: Storstrømsbroen: Italienske firmaer tiltalt for korruption

I december var det så Region Syddanmark, der valgte Itinera til at bygge hovedentreprisen på Det Nye OUH, og i marts valgte Region Sjælland at give samme Itinera opgaven med at bygge Sjællands Universitetshospital – endnu et supersygehus til en værdi af to milliarder kroner.

Ved gårsdagens regionsrådsmøde i Syddanmark blev Itinera igen udpeget til at bygge mere supersygehus – denne gang de sidste fire etaper af Det Nye OUH.

Det betyder, at Itinera sammen med sin partner CMB skal bygge hele det store supersygehus til en samlet værdi af 4,4 milliarder kroner.

I alt har Itinera altså vundet offentlige kontrakter for 8,5 milliarder danske skattekroner på under et år.

Eneste firma tilbage på Storstrømsbroen

Om to dage er der første spadestik på Storstrømsbroen, men selvom kontrakten oprindeligt gik til tre firmaer, er det umiddelbart kun Itinera, der kommer til at bygge landets tredjestørste bro.

Ifølge konsortiet bag byggeriet er de to andre firmaers andel reduceret kraftigt og i stedet sidder Itinera nu på 99,98 procent af kontrakten – og står dermed stort set alene om at skulle bygge Storstrømsbroen.

Artiklen er rettet den 26. september. Tidligere fremstod det som om kontrakten på OUH samlet løb op i 5,7 milliarder kroner. Det korrekte tal er 4,4 milliarder kroner.