Gå til hovedindhold

Selvom Lucas De Castro har boet og arbejdet i Danmark i tre år, kan han ikke få dagpenge på grund af opholdskravet. Nu forhandler politikerne, om kravet skal afskaffes fra 2020 som led i finansloven for næste år. Minister har tidligere sagt, at det skal væk - men ikke nu.

Lucas De Castro kan ikke få dagpenge, selvom han har arbejdet i Danmark i tre år. Opholdskravet kan være på vej til at blive afskaffet i de nuværende forhandlinger om finansloven - men det er langt fra sikkert, selvom der nu er politisk flertal for at komme af med reglen igen.
Privat

Han kan ikke få dagpenge, selvom han har boet og arbejdet i Danmark i tre år og betalt til a-kassen lige så længe. Men selv om han dårligt har råd til at være med, tør han alligevel ikke melde sig ud. For hvad nu hvis politikerne vedtager at afskaffe opholdskravet nu, så han alligevel kan få dagpenge - hvis han er med i a-kassen?

- Jeg føler, at jeg er i en klemme. Mine hænder er bundet. Jeg betaler til a-kassen, men jeg kan ikke få dagpenge som andre. Det burde ikke være sådan.

Det siger brasilianske Lucas De Castro, 30, der har boet og arbejdet som tjener i København i tre år.

- Jeg har arbejdet fuld tid, betalt til a-kassen og betalt min skat. Jeg har forsøgt at sikre mig, fortæller Lucas De Castro.

De første to år havde han et fast arbejde. I år har det været “dårligere”, som han siger: Lucas har haft flere midlertidige job og arbejder lige nu som tilkaldevikar. Men da han fik brug for dagpenge på et tidspunkt, var svaret negativt.

- Jeg synes, at loven er absurd. Man har ændret betingelserne undervejs, så jeg ingenting kan få. Men hvis jeg melder mig ud af a-kassen, er pengene tabt. Jeg synes, at det er forkert at lave en lov med tilbagevirkende kraft. Man burde ikke kunne ramme folk, der allerede var i systemet, mener han.

Principielt forkert

Søren Becher, a-kasseleder i 3F København, har måttet givet flere afslag på dagpenge på grund af opholdskravet.

- Det er ikke så mange, for hovedparten har bare meldt sig ud af a-kassen, når de blev klar over, at de alligevel ikke vil kunne få dagpenge, hvis de bliver ledige. Så taler vi selvfølgelig med dem om, hvornår det kan betale sig for dem at melde sig ind igen, og lige nu er alt jo usikkert, forklarer han.

A-kasserne har kæmpet en brav kamp mod opholdskravet, der trådte i kraft fra nytår:

- Man har lavet en regel med tilbagevirkende kraft, så medlemmer pludselig taber deres rettigheder. Uden i det mindste at få deres penge tilbage. Det er uacceptabelt. Nu håber vi, at politikerne gør alvor af deres løfter, og afskaffer det i forbindelse med finansloven, siger Søren Becher.

Stadig på bordet

Spørgsmålet er nu, om der er opbakning til at afskaffe opholdskravet i forbindelse med finansloven, der forhandles i disse dage. Både beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S), og regeringens støttepartier Enhedslisten, SF og De Radikale har tidligere sagt, at opholdskravet skal væk. Ministeren har endda givet en garanti. Men han har også meldt ud, at det ikke bliver nu.

Det indgår heller ikke i regeringens lovprogram, hvilket skabte nogen usikkerhed om, hvad regeringen ville. Problemet er at finde finanseringen til at afskaffe reglen. 

Ifølge flere kilder som Fagbladet har talt med, er opholdskravet dog stadig i spil i finanslovsforhandlingerne.