Gå til hovedindhold

Mens 4 ud af 10 danskere er på ferie: Hver tredje af de små og mellemstore virksomheder lukker ned i sommerferien, viser tal.

Sommerlukket? Mindst hver tredje af de små og mellemstore virksomheder planlægger at holde lukket i industriferien, viser tal. Det er især de små, der bruger sommerlukning.
arkiv

Måske er der lidt halvtomt rundt omkring på din arbejdsplads. Eller den er helt lukket ned nogle uger. For den klassiske industriferie, hvor store virksomheder stoppede produktionen, er ikke død: Der er stadig virksomheder, som lukker ned nogle uger midt om sommeren.

Ifølge tal fra SMVdanmark, organisationen for små og mellemstore virksomheder (tidligere Håndværksrådet), planlægger lidt over hver tredje af dens medlemsvirksomheder at holde sommerferielukket ifølge en rundspørge til godt 600 virksomheder.

Tallene viser også, at det især er de helt små virksomheder og særligt i brancherne industri og service, der lukker ned i højsommeren.

Ugerne 29 og 30 er samtidig de uger, hvor flest danskere holder ferie. I hvert fald gik 4 ud af 10 danskere på ferie i disse to uger sidste år, ifølge tal fra Danmarks Statistik.

Mange lukker stadig ned

- Industriferie er måske mindre udbredt i dag, men der er stadig mange virksomheder, der holder lukket nogle uger i juli måned, siger cheføkonom Lars Magnus Christensen fra SMVdanmark.

- Forklaringen er nok, at for nogle bliver det for bøvlet at tage vikarer ind. Andre skal bruge nogle uger på service, hovedrengøring eller lignende, mener han.

-  Det kan også handle om, at det ikke giver mening at holde åbent, mens resten af Danmark går på ferie. Men det afhænger selvfølgelig af branche. For nogle er det jo højsæson netop nu, siger han.

Dansk Industri har ingen tal over industriferie, men chefkonsulent Jesper Timann Thomasen vurderer, at virksomhederne planlægger at holde ferie, så det passer ind i virksomhedens produktion.

- Mit indtryk er i hvert fald, at virksomheder og medarbejdere forsøger at imødekomme hinanden, hvor medarbejderne måtte have ønske om at holde ferie på andre tidspunkter, siger han.

Maskiner skal serviceres

På medicinalvirksomheden LEO Pharma i Ballerup gør medarbejderne i blandt andet sterilproduktionen klar til at lukke ned i 14 dage i ugerne 30 og 31.

- Det skyldes mest, at vi har noget teknisk service på maskinerne, så derfor er det en fordel at lukke ned de to uger. Sådan har vi gjort i flere år, fortæller tillidsrepræsentant Pia Just, der selv har været i LEO Pharma i 18 år.

Hun tilføjer, at de ansatte selv har haft indflydelse på, hvilke uger der lukkes ned.

- Mange ville nok foretrække at holde ferie senere, hvor rejserne er billigere, og der er mindre trængsel på feriestederne. Men nu er det sådan, og der er selvfølgelig også nogen, der allerede er gået på ferie og holder tre eller fire uger her i sommerperioden, tilføjer hun.

3F: Arbejdsgiveren har ret til at lukke ned

Jannie Bunk, forhandlingssekretær i 3F’s industrigruppe:

- Mange job er så komplekse i dag, at det kan være svært for en virksomhed at skaffe kvalificerede afløsere. Det kunne for eksempel være i procesindustrien. Det kan også være en forklaring på sommerlukning, vurderer Jannie Bunk.

Ifølge ferieloven er der intet til hinder for, at en virksomhed lukker ned i sommerperioden og sender alle mand på ferie, forklarer hun videre:

- Som medarbejder har man ret til tre ugers sammenhængende ferie i perioden fra maj til september, men det er arbejdsgiverens ret at tilrettelægge ferien – men i samarbejde med medarbejderne, siger hun.

Hovedferien skal varsles tre måneder i forvejen.