Formanden for Folketingets beskæftigelsesudvalg inddrager nu flere ministre i sag om hjerneskadet falckredder, der har kæmpet længe med Tryg om erstatning og godtgørelse efter en arbejdsulykke.
Det er helt urimeligt, at en arbejdsskadesag, der er blevet afgjort i landsretten, kan få lov til at fortsætte og nu køre videre på niende år med store menneskelige omkostninger.
Det mener formand for Folketingets beskæftigelsesudvalg, Bjarne Laustsen (S).
Han er ude med hård kritik af den behandling, som den tidligere falckredder Erik Schack fra Sæby har fået af sin tidligere arbejdsgivers forsikringsselskab, Tryg, efter en arbejdsulykke i 2014, hvor falckredderen blev hjerneskadet og alvorligt invalideret.
Udvalgsformanden vil tage kontakt til både erhvervsminister Morten Bødskov (S) og beskæftigelsesminister Ane Halsboe-Jørgensen (S).
- Jeg prøver at få regeringen til at lægge et pres på Tryg og andre forsikringsselskaber, så de retter ind, når det offentlige har truffet en afgørelse. Så Erik Schack langt om længe kan få sin erstatning, siger Bjarne Laustsen.
Han henviser til, at den tidligere falckredder ikke har fået en krone i hverken erstatning eller godtgørelse fra Tryg, selvom landsretten i 2021 afgjorde, at ulykken i 2014, er en arbejdsskade.
Tryg spiller med musklerne
Bjarne Laustsen understreger, at når en af landets højeste retsinstanser har afgjort sagen til Erik Schacks fordel, skal der ikke være flere forhindringer.
- Det er ikke rimeligt, at et privat forsikringsselskab kan blokere for en erstatning til en borger, der er kommet til skade. Tryg spiller med musklerne og forhindrer staten i at udbetale det, som staten gerne vil udbetale, siger han og fortsætter:
- Det vil jeg gerne have ministrene til at forholde sig til. Når det offentlige har truffet en afgørelse, så må forsikringsselskaber simpelthen bare rette ind. Det er den logiske konsekvens af at have et retssystem, siger Bjarne Laustsen.

Han vil have afklaret, hvilke handlemuligheder regeringen har for at få Tryg og andre forsikringsselskaber til at rette ind.
- Hvis det viser sig, at vi ikke har handlemuligheder, skal vi have kigget systemet efter, siger han.
Vil have et møde med Tryg
Han understreger, at sagen ikke kun har betydning for Erik Schack, men for alle lønmodtagere, der risikerer at komme i samme situation.
- Jeg håber da, at mange lønmodtagere vil sige “Vi er ikke trygge ved det her” og vælger Tryg fra, så længe en sag som Erik Schacks er uafklaret, siger han.
Bjarne Laustsen vil også bede Tryg om et møde, hvor han vil have en forklaring på, hvorfor Tryg ikke tror på, at det er en arbejdsskade.
- Tryg lægger ikke kortene på bordet, men forsøger at skyde skylden over på Erik Schack. Det er det værste. Tryg bør af egen drift stå frem og fortælle, hvorfor de mener, at de har ret, siger han.
Håber politikerne reagerer

Ventetiden har presset falckredderen så hårdt, at han flere gange har holdt på kajkanten i Sæby Havn klar til at køre i havnen på sin invalidescooter.
Erik Schack og ægtefællen Pia Schack håber, at politikerne i Folketinget reagerer på Bjarne Laustsens opråb.
- Det kan forhåbentlig sætte skub i sagen, så vi kan få den afsluttet. Vi har ventet alt, alt for længe, og det har slidt på os, siger Erik Schack.
De håber også på en afslutning og erstatning fra Tryg af andre grunde.
- Vi håber vores kamp vil blive skelsættende for alle falckreddere i fremtiden. De risikerer jo at ende i samme situation, hvis de bliver skadet på arbejdet. Det her er ikke længere kun vores kamp alene. Den gælder alle dem, der er bange for at komme til skade og skulle kæmpe for erstatning, siger Pia Schack.
Tryg: Sagen er fordrejet
Fagbladet 3F har gentagne gange bedt Tryg om en forklaring på, hvorfor de mener, at Erik Schack ikke har været udsat for en arbejdsulykke med ret til erstatning, men uden held.
Forelagt den seneste kritik fra Bjarne Laustsen, svarer Pressechef i Tryg Danmark Susanne Lindhage i en mail til Fagbladet 3F:
- Det billede, som tegnes i 3F’s medlemsmagasin, er meget ensidigt og unuanceret. Det er ikke bare problematisk rent presseetisk – vi mener også, at det er medvirkende til, at Bjarne Laustsen og andre har fået et fordrejet billede af sagen, skriver hun.
- Det er en meget ulykkelig sag, og Erik Schack har vores dybeste medfølelse. Dog mener vi ikke, at Tryg har ansvaret for det lange sagsforløb. Arbejdsskadesagen behandles af arbejdsskademyndighederne, og Tryg har ikke været en del af den retssag, som skadelidte har ført mod arbejdsskademyndighederne, skriver hun og fortsætter:
- Arbejdsskadesagen strækker sig over flere år. Det skyldes, at den bliver afvist af AES (Arbejdsmarkedets Erhvervsforsikring, red.) og af Ankestyrelsen, og fordi 3F tager den videre til domstolene – både byretten og til sidst Vestre Landsret. Alle steder afvises den med begrundelsen manglende årsagssammenhæng på baggrund af vurderinger fra Retslægerådet – på nær senest i landsretten i september 2021.