Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

En virksomhed gav ansatte sikkerhedsinstruks på sms. Det koster nu virksomheden en kvart million i erstatning til en ansat, der fik ødelagt sin hånd i en farlig rundsav.

Jette Steenskov arbejder i dag i et andet firma, men det er ikke på grund af ulykken, hun er skiftet. Hun havde ingen kontroverser med arbejdsgiveren på grund af ulykken.
Privat

Virksomheder kan ikke bare nøjes med at give en generel sikkerhedsinstruks via en sms til de ansatte. Det er slået fast i en ny dom fra Vestre Landsret.

Her er et byggefirma fra Mols dømt til at betale 266.000 kroner til en 41-årig kvindelig tømrer. Hun ødelagde venstre hånd i en uafskærmet, flytbar rundsav. De 266.000 kroner er blandt andet dækning for den indtægt hun mistede, mens hun gik sygemeldt.

Kort forinden var der sket en lignende ulykke i virksomheden. Derefter gav Arbejdstilsynet et strakspåbud til arbejdsgiveren om at sikre arbejdet. Det førte til, at virksomheden udsendte en sms med besked til medarbejderne om at passe på med værktøjet.

Men Vestre Landsret mener ikke, at det rækker. Arbejdsgiveren dømmes fuldt ansvarlig for ulykken, blandt andet fordi han ikke har tjekket, at de ansatte arbejdede på en forsvarlig måde.

Så hårdt ramte ulykken

Ulykken ramte den erfarne tømrer Jette Steenskov. Saven skar blandt andet ved roden af hendes tommeltot og sener og nerver blev beskadiget.

Det gik også ud over sener og nerver til pegefingeren. Desuden har hun mistet en halv centimeter af lillefingeren.

- Når det er rigtig koldt, får jeg ondt i hånden og har svært ved at bruge den. Jeg kan heller ikke holde fast med venstre hånd, som jeg kunne før. Tommeltotten er ikke stærk nok længere, fortæller Jette Steenskov.

Myndighederne mener, hun har fået et varigt mén på 12 procent. Og hun har også fået erstatning fra arbejdsgiverens ulykkesforsikring.

Stadig i arbejde som tømrer

Jette Steenskov arbejder i dag stadig som tømrer. Følgerne af ulykken generer hende somme tider. Blandt andet kan hun have besvær med at få fat i skruer.

Hun kan ikke huske, at hun skulle have fået sms’en med advarslen fra arbejdsgiveren. Men der var en praksis i firmaet med at sende sms’er om mange ting. Somme tider kunne der komme 10 efter hinanden, oplyser hun.

Byretten i Randers frikendte i første omgang virksomheden. Men 3F fik afgørelsen anket til landsretten.

Advokat Emilie Therese Sylow fra Haug Advokater i København førte sagen for 3F og Jette Steenskov.

- Arbejdsgiveren bliver dømt, blandt andet fordi han ikke havde sikret, at saven var forsynet med det nødvendige sikkerhedsudstyr. Det er virksomhedens forpligtelse, siger Emilie Therese Sylow.

Direktør: Arbejdsmiljøet er forbedret

Direktør Peter Vognsen fra Vognsen og Co A/S oplyser, at ulykken med rundsaven har været medvirkende til, at der er sket en del omkring arbejdsmiljø og andre forhold i hans firma i Knebel på Mols. Blandt andet ansættelsen af en person til udelukkende at kontrollere værktøjet jævnligt.

Firmaet benytter stadig den pågældende type sav. Den kan bruges til flere forskellige opgaver, og i forbindelse med nogle af opgaverne skal skærmen af. Men så er det vigtigt at huske at få den på igen til den næste opgave, hvor den kræves.

- På den måde er det egentlig en dårlig maskine. Vi har også talt om at droppe den, men vi har stadig nogle stykker, fortæller Peter Vognsen.

Han siger, at firmaet benytter sms til at give de ansatte hurtige beskeder for eksempel om noget, de skal passe på omgående. Men ellers prøver de at samle informationer op i for eksempel nyhedsbrev.