Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 146 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 147 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 148 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Når Rasmus Bundgaard og Assad Mohamad Assad ikke går rundt blandt landets mest hardcore kriminelle, eksperimenterer de med smag i køkkenet. De har nemlig begge taget grundforløbet som kok, mens de sidder i fængslet.

De danske statsfængler tilbyder indsatte et væld af uddanneler, så de indsatte bliver bedre rustet til at komme ud på den anden side af muren.
Arkiv: Joachim Rode

I køkkenet dufter sødt af abrikos, for der er lige blevet blandet nyt eksotisk indhold til de fyldte chokolader. Med kogekar, knive og kokke ligner køkkenet et hvilket som helst andet, men vinduestremmerne og vagterne udenfor fortæller en anden historie.

Det lille køkken befinder sig i Nyborg Statsfængsel, hvor alt normalt er underlagt strenge regler. Men her kan de indsatte, som det eneste sted i landet, gå ubevogtet rundt med køkkenknive. Så længe de husker at vaske hænder.

- Mad er ikke raketvidenskab, men at få det til at smage ekstraordinært godt er vores hobby. Vores tilgang til tingene er præcis den samme som på Noma, forklarer indsatte Rasmus Bundgaard på 30 år, mens han overtrækker de fyldte chokolader.

Rasmus Bundgaard er næsten to meter høj, har store, muskuløse overarme, en narkodom, og så har han en stor passion for madkunst. Som led i sin udslusning har han valgt at tage grundforløbet som kok.

I tre et halvt år har de indsatte i Nyborg Statsfængsel kunne tage grundforløbet som kok. Uddannelsen er en af flere, som de danske fængsler tilbyder indsatte, mens de afsoner deres dom.

De seneste tal viser, at korte uddannelsesforløb er fordoblet blandt de indsatte i landets fængsler.


FOTO: Arkiv: Joachim Rode

Noget med i bagagen

Hele pointen med at uddanne indsatte er, at de skal gå fra fængslet med mere end en plettet straffeattest og dårlige bekendtskaber. 

- Straffen er i sig selv hård, så hvorfor skal vi ikke have noget uddannelse med herfra? Vi er et bevis på, at uddannelse bag tremmer sagtens kan fungere, siger Rasmus Bundgaard.

Han sidder inde for narko og kommer samlet til at bruge næsten otte år i fængslet.

- Min straf består i frihedsberøvelsen. Hvis folk bliver forarget over, at man bruger uddannelsespenge på mig, forstår jeg det ikke. Nu kan jeg jo gå ud og finde mig arbejde inden for en helt ny branche, siger Rasmus Bundgaard, der sammen med de andre fanger producerer og sælger ‘Is med ren samvittighed’  til fynske restauranter og butikker.

Café-drømme

I alt bakser fem indsatte rundt om hinanden i det lille køkken. Revisoren Assad Mohamad Assad fra Libanon er en af dem.

Han har, ud over en narkodom, en interesse for gastronomi, så mens han kokkerer på den næste ret, drømmer han om at åbne sit eget sted.

- Hvis jeg bliver sendt hjem til Libanon, må jeg åbne min café der, men jeg vil allerhelst starte op i Aarhus og færdiggøre uddannelsen der, siger Assad Mohamad Assad på 39 år, der står til at blive sendt tilbage til Libanon, når hans straf om otte måneder er afsonet.

- Jeg har aftalt med mig selv, at jeg skal afsone min dom på bedst mulig måde. Det gælder om at få så meget positivt med herfra, som man kan, siger Assad Mohamad Assad.


FOTO: Arkiv: Joachim Rode

Fik elev på Michelin-restaurant

Selvom der kun er plads til fem på kokkeholdet af gangen, har fængslet allerede fået adskillige i arbejde og endda én enkelt på en Michelin-restaurant.

Michelin-restauranternes til tider hårde miljø er heller intet sammenlignet med det bag fængselsporten.  

- Herinde er man vant til skideballerne. Eleverne makker ret og griber chancen med kyshånd, når de kommer ud på den anden side, siger underviseren Tom Kirkeby Rasmussen og understreger, at uddannelsens vigtigste funktion er at rehabilitere de indsatte.

Tillid til de indsatte er derfor nøgleordet i Toms Kirkeby Rasmussens køkken. Vagterne spærrer da også øjnene op, når de ser indsatte gå ubevogtet rundt med en slagterkniv.

- Vil du have en elev, som kan slå op i en kogebog, eller en elev som kan lave noget fra en kogebog? De fleste foretrækker det sidste, og det kan vi levere, siger Tom Kirkeby Rasmussen.