Gå til hovedindhold

Over de kommende dage vil flere hundrede 3F'ere miste jobbet i Københavns Lufthavn, når en række varslede fyringer bliver ført ud i livet. Jeg har svært ved at sove om natten, siger Martin Aage Rasmussen, der arbejder som bagageportør for Aviator, som fyrer i morgen.

Fra torsdag til tirsdag fyrer flere firmaer i Københavns Lufthavn ansatte i hundredvis, der hjælper med at tømme og læsse, gøre rent og servicere flyene. Martin Aage Rasmussen får svar torsdag som en af de første.
Sara Galbiati

Martin Aage Rasmussen går og venter. Det har han gjort i flere uger.

I morgen kommer svaret. Enten er han fyret og må forlade sin stilling som bagageportør hos Aviator i Københavns Lufthavn. Eller også skal han sige farvel til op til 335 kollegaer, som mister jobbet i stedet for ham.

- Ligegyldigt hvordan det ender i morgen, så bliver det en rigtig, rigtig træls dag, fortæller Martin Aage Rasmussen.

LÆS OGSÅ: Coronaramt: Massefyringer på vej i Københavns Lufthavne

I syv år har han arbejdet som bagageportør i lufthavnen. Et job han selv beskriver som det bedste, han nogensinde har haft.

- Jeg elsker mit arbejde, og jeg har kun gode kollegaer. Jeg vil gøre alt for at kunne blive i Aviator, siger han.

Derfor har den seneste måneds uvished også været hård ved 29-årige Martin Aage Rasmussen og hans kollegaer.

- Vi har gået i en form for limbo i ugevis. Det er overhovedet ikke sjovt. Jeg sover dårligt om natten, og det er da en klar stressfaktor, at vi skal gå og vente på det her, siger han.

Uhyggeligt at tænke på  

Selvom Martin Aage Rasmussen og de andre i Aviator har været hjemsendt med lønkompensation siden marts, har de samtidig arbejdet skiftevis i lufthavnen i nødbemandingen.

De fleste har haft fem-seks vagter på en måned. Men hver gang Martin Aage Rasmussen har været på arbejde, har samtalen blandt kollegaerne drejet om det samme: De kommende fyringer.

- Det gik op for mig for nylig, da vi sad seks og spiste frokost sammen. Hvis prognoserne for, hvor mange, der skal fyres, holder, ville fire ved bordet blive fyret, og kun to af os får lov at blive, siger han.

- Det er uhyggeligt at tænke på. For det er jo gode og dygtige kollegaer, som bliver opsagt. Ingen af os har nogen skyld i, at vi nu bliver fyret, fortæller Martin Aage Rasmussen.

Starter fire dage med fyringer

Frem til på tirsdag vil en række firmaer i lufthavnen ifølge planen afskedige flere hundrede 3F’ere. Ud over Aviator drejer det sig om Copenhagen Flight Services, SAS Ground Handling, Spirit Air Cargo og Sodexo Airport Services.

LÆS OGSÅ: Over 400 3F’ere skal fyres i SAS

Alle firmaer arbejder med at servicere flyene i Københavns Lufthavn. Alle er hårdt ramt af corona-krisen. Og de har haft deres ansatte hjemsendt på lønkompensation indtil nu.

Men efter måneder med uvished og aflyste flyafgange kan firmaerne ikke få det til at løbe rundt mere uden at fyre.

Fyret eller ej: Skal vente ved telefonen

Præcis hvor mange, der skal fyres i Aviator, er under forhandling indtil sidste øjeblik.

Derfor ved Martin heller ikke, hvor mange kollegaer han måske skal sige farvel til i morgen. Eller om han selv er iblandt.

- Jeg aner ikke, om jeg er købt eller solgt. Vi får først en melding i morgen om, hvor mange fyringer der kommer. Og så har vi fået at vide, at vi skal vente ved telefonen.

LÆS OGSÅ: Forsigtig optimisme i lufthavnen: Åbning af grænser kan redde 3F-job

Hvis pilen peger på Martin, har han lagt en plan.

- Så vil jeg tage så meget efteruddannelse, jeg kan. Der er ingen grund til at sidde herhjemme og vente på bedre tider, siger han.

Men inderst inde håber Martin Aage Rasmussen på en anden løsning.

- Hvis nu de finder en vaccine, kan man håbe, at der kommer gang i flytrafikken igen. Og så ville jeg rigtig gerne tilbage til Aviator. Det er det, jeg håber allermest på, siger han. 

Fagbladet 3F har været i kontakt med Martin Aage Rasmussen efter fyringsrunden, og kan fortælle, at han ikke mistede sit job, men at mange af hans kolleger gjorde.