Gå til hovedindhold

3F'ernes valg: Den 35-årige operatør Rikke Olsen fra København efterlyser en ret til at blive omskolet uden at miste jobbet for at forhindre nedslidning.

Privat

Den 35-årige operatør Rikke Olsen har prøvet at få ondt i ryggen af tunge løft på sit arbejde. Det var, da hun arbejdede i lageret. I dag har hun skiftet til at arbejde i produktionen, men udfordringen er her stadig:

- Det kan blive meget samlebåndsagtigt med det ensidige, gentagne arbejde, hvor man bliver nedslidt.

I dag lyder prognosen, at hun kan gå på pension som 73-årig. Men Rikke Olsen har svært ved at se sig selv blive så gammel og i samme arbejde.

Den problemstilling er netop baggrunden for de to forskellige udspil om ret til pension for nedslidte, som Socialdemokratiet og Venstre er kommet med forud for valgkampen, og som har sat dagsordenen på forhånd.

Men som en løsning på problemet med nedslidning efterlyser Rikke Olsen noget helt tredje: Hun ser gerne, at man får ret til at videreuddanne sig efter et bestemt antal år på arbejdsmarkedet.

- Ligesom man har ret til barsel, så kunne man også sige, at nu har du været på arbejdsmarkedet i 10-15 år, nu har du ret til at få friheden til at uddanne dig uden at miste dit arbejde. Så kan man give det et forsøg, samtidig med at man har vished om, at man kan komme tilbage, hvis det er, siger hun.

Hun ser ofte kurser, hun gerne vil på. Men problemet er at blive taget ud af vagtplanen:

- Vi har de mål, vi skal nå, og vi er kun de ansatte, vi er, siger hun.

I dag giver de fleste overenskomster mulighed for efteruddannelse i en kortere periode gennem AMU-systemet.

Fra 2012 til 2016 tog 200.000 færre voksne et AMU-kursus, et fald på næsten en tredjedel. På den baggrund hævede arbejdsmarkedets parter i en trepartsaftale i 2017 godtgørelsen til kursister, ligesom en omstillingsfond på 100 millioner målrettet faglærte og ufaglærte skal få flere til at efteruddanne sig.

3F’ernes valg: Under valgkampen giver Fagbladet 3F mikrofonen til 3F’s medlemmer og spørger, hvad de synes er vigtigt at sætte fokus på i valgkampen. Vær med og giv din mening til kende ved at skrive til os på Facebook, Instagram eller til fagbladet@3f.dk. Du må også meget gerne indsende en video med dit spørgsmål eller kommentar.