Gå til hovedindhold
Lars Løkke Rasmussen har undskyldt over for kvotekongen John-Anker - men ikke til folketinget eller den danske befolkning. Det på trods af, at han har givet urigtige oplysninger under samråd og tvivl om regeringens fiskeripolitik, mener Rasmus Jønsson.
FOTO: Joachim Rode

Eliten lever på en anden planet end almindelige danskere - og det gælder ikke mindst kulturminister Mette Bock (LA).

Hen over sommeren har der været en heftig debat om, hvorvidt der findes en elite i Danmark, og hvem det i givet fald så er.

En ting kan vi efterhånden slå fast, og det er, at der findes en økonomisk elite i landet. Og vi kan også slå fast, at den lever på en helt anden planet end helt almindelige mennesker.

Vores kulturminister Mette Bock fra Liberal Alliance er selvskrevet til at tilhøre denne elite. Ekstra Bladet har afsløret, at hun fik fiflet sig til to millioner kroner i fratrædelsesordning, da hun sagde sit job som programdirektør  i Danmarks Radio.

Lønmodtagerne lever i en anden virkelighed

Hvordan kan det på nogen måde hænge sammen, at man selv trasker hen på sit arbejde, siger op og så forsvinder ud af døren med en sæk på 2 millioner? Hvis den virkelighed gjaldt ude blandt almindelige lønmodtagere, ville hele samfundet kollapse efter et par dage.

Men det gør den heller ikke. For her er det en helt anden virkelighed end den, Mette Bock lever i, der er gældende. Her passer man trofast sit arbejde, og siger man op, er der ingen belønning. Her frygter man for at miste sit arbejde, fordi Mette Bock og hendes regering har forringet vilkårene for folk uden arbejde, og her kæmper man en sej kamp for at undgå flere af Mette Bocks spareforslag på pensionsområdet.

LA’s  dobbeltmoral

Det parti, som har absolut mest travlt med at svinge pisken over borgere, er Mette Bocks Liberal Alliance. Der er ikke grænser for, hvor mange ideer, de har, når det gælder om at finde ud af, hvordan de kan plukke de lavtlønnede. Samme idérigdom er der tydeligvis ikke, når det gælder om at spare i toppen af samfundet.

I øjeblikket rejser Mette Bock rundt i landet med en kampagne, der hedder “Antenner ude”, hvor hun vil diskutere fremtidens medier med befolkningen. Kampagnen er et led i, at Mette Bock gerne vil spare gevaldigt på Danmarks Radio. Men man kan spørge sig selv, hvorfor Mette Bock ikke i stedet rejser ud på DR’s chefgang og taler med dem om at spare på chefernes aftrædelsesordning.

I stedet for at skære i Radioavisen, Mads og Monopolet, Bagedysten og Børne-TV, burde Mette Bock stoppe pengeregnen til DR-cheferne.

Eliten forgylder sig selv

Generelt må man undre sig over, hvor god den økonomiske elite er til at skjule de enorme summer, de får. De gyldne håndtryk i erhvervslivet er enorme, og i sidste uge kunne bankerne fremvise de højeste overskud nogensinde. Fra 2012 og til 2016 er bankerne overskud steget fra 8 milliarder kroner til 39 milliarder før skat.

Men som en ekspert udtaler, er der ikke udsigt til, at bankernes store overskud kommer de almindelige mennesker til gode, da bankeliten selv deler gildet. Tværtimod er det de almindelige mennesker, der betaler bankernes fest, for en af hovedårsagerne til bankernes flotte tal er, at de har hævet gebyret for kunderne!

Tillidskrise

Den økonomiske elite må siges at stortrives i disse år. De vælter sig i penge, og de er ikke under politisk pres for at stoppe galskaben eller for i højre grad at bidrage til fælleskabet. For absurd nok er det kontanthjælpsmodtageren, de arbejdsløse, de syge og lønmodtagernes pensionsforhold, der er problemet, og som har politikernes opmærksomhed.

Den økonomiske elite hører vi kun fra, når den er gal med arveafgiften, topskatten og grundskylden! 

Den økonomiske elites virkelighed er et oplagt sted at få mere politisk fokus på. For ud over, at den skaber en enorm ulighed i samfundet med de enorme lønninger og fratagelsesordninger, forårsager den også den tillidskrise, vi i disse år ser, der er mellem befolkningen og systemet.