Gå til hovedindhold

Når der er travlt på jobbet, sløser ledelsen med sikkerheden. Det oplever hver fjerde 3F'er, viser en ny undersøgelse.

- Der må aldrig gås på kompromis med sikkerheden, siger Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F.
Joachim Rode (arkiv)

Hvert år bliver der anmeldt over 40.000 arbejdsulykker i Danmark, og det halter stadig med sikkerheden.

Det viser en undersøgelse foretaget af Analyse Danmark for 3F. Her svarer tilsammen over en fjerdedel af 3F’erne, at de meget ofte eller nogle gange oplever, at ledelsen på deres arbejdsplads sløser med sikkerheden i det daglige arbejde. Og Ulla Sørensen, der er arbejdsmiljøpolitisk chef i 3F, hæfter sig ved, at det ser endnu værre ud, når der er travlt på jobbet.

Så oplever over en tredjedel af fagforeningens medlemmer meget ofte eller nogle gange problemer med deres egen sikkerhed, viser undersøgelsen.

- Det er simpelthen ikke ok. Der må aldrig gås på kompromis med sikkerheden. Vores medlemmer skal kunne komme hjem fra arbejde uden skader på kroppen. Det er og bliver arbejdsgiverens ansvar at sikre og planlægge arbejdet således, at det kan udføres sikkerheds- og sundhedsmæssigt fuldt forsvarligt for medarbejderne. Også selvom der er travlt, siger Ulla Sørensen.

Dårlig sikkerhed koster dyrt

Sidste år døde 29 personer efter arbejdsulykker på landjorden i Danmark, og i september 2018 kom et ekspertudvalg med anbefalinger til en ny og forbedret arbejdsmiljøindsats herhjemme. I kommissoriet for ekspertudvalget fremgår det, at dårligt arbejdsmiljø koster samfundet op mod 80 milliarder kroner om året. Beløbet skyldes blandt andet udgifter til sygedagpenge, merudgifter til sundhedsvæsenet, produktionstab for virksomhederne og manglende skatteindtægter.

Ud over de menneskelige omkostninger understreger Ulla Sørensen derfor, at det økonomisk set slet ikke kan betale sig at sløse med sikkerheden.   

- Tænk på, hvad det koster på den lange bane, når dygtige medarbejdere dør, kommer til skade eller har en længere fraværsperiode fra virksomheden på grund af en arbejdsulykke. Det er helt ubegribeligt, at nogle arbejdsgivere ikke tænker lidt længere frem end til den næste ordre i bogen, siger hun.

Ledelsen skal gå forrest

Psykolog og seniorforsker Lars Peter Sønderbo Andersen, Arbejdsmedicinsk Klinik ved Regionshospitalet i Herning, har i mange år forsket i sikkerhed på arbejdspladsen.

Han mener, at det er ledelsens ansvar at gå forrest, og at det har en direkte, positiv effekt, hvis ledelsen klart signalerer, at sikkerheden er i højsædet.

- Desto tydeligere ledelsen er i sit sprog og i forhold til procedurer og praksis i forhold til sikkerheden, desto mere smitter det af på medarbejderne, siger Lars Peter Sønderbo Andersen.

- Men ledelsen på en arbejdsplads har også mange andre ting at tage sig af. Og hvis produktionen og tidsplaner prioriteres højest, går det omvendt ud over sikkerheden og øger risikoen for ulykker, siger han.