Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Når restauranterne fra den 21. april kan åbne for udeservering, bliver det et krav, at gæsterne kan fremvise coronapas. Det kan lægge et stort pres på tjenernes skuldre, frygter gruppeformand i 3F.

Arkiv Ritzau / Scanpix

Det er ikke uden bekymring, at restauranter og caféer gør klar til at byde gæster velkommen tilbage til bordene.

En betingelse for, at restauranterne kan åbne, er nemlig, at gæsterne kan fremvise et coronapas. Bliver det restauranternes eget ansvar at kontrollere passet, kan det let give en række konflikter, mener Tina Møller Madsen, 3F gruppeformand for Privat Service, Hotel og Restauration.

Kan blive en ubehagelig opgave

Tina Møller Madsen er bekymret for, at opgaven med at håndhæve adgangen til restauranten, havner hos tjenere eller andre medarbejdere. Særligt er hun bekymret for de unge tjenere, der kan arbejde på restauranter, allerede fra de er 15 år.

- Det er helt indlysende en dårlig idé, når børn på 15 år kan komme til at stå i situationer, hvor de skal fortælle en voksen, der har indtaget alkohol, at han eller hun desværre ikke kan komme ind på restauranten, fordi de har glemt deres mobil med vaccinepasset, siger Tina Møller Madsen.

Coronapasset kan fremvises på telefonen og fungerer som dokumentation for, at man er enten færdigvaccineret, har haft covid-19 eller er testet negativ inden for 72 timer.

Arbejdsgivers ansvar

Tina Møller Madsen understreger, at coronapasset er en god idé, hvis det betyder, at restauranterne kan åbne tidligere end ellers. Men hun efterlyser, at myndighederne melder meget klart ud, hvordan restauranterne skal håndtere kontrollen af coronapasset.

Det er vigtigt, at restauranterne tager stilling til, hvordan de vil løse opgaven, så tjenere og andre ikke kommer i klemme, mener hun.

- Der skal være meget klare retningslinjer for, hvordan konflikter skal håndteres. Det er arbejdsgiverens opgave og ansvar at sørge for, at arbejdet kan udføres sikkerhedsmæssigt og sundhedsmæssigt forsvarligt, siger Tina Møller Madsen.

Restauranterne kan åbne for udeservering fra den 21. april og for indendørs servering fra den 6. maj. Det ligger fast, efter alle Folketingets partier med undtagelse af Nye Borgerlige i går blev enige om en ny langsigtet genåbningsplan.