Gå til hovedindhold

3F'ernes valg: Den 34-årige tankvognschauffør Kim Volder efterlyser i valgkampen et fokus på sine mange udenlandske kolleger, der arbejder til en tredjedel af lønnen.

Kim Volder har i otte år kørt tankvogn og har set, hvordan flere og flere af hans kolleger på vejen bliver udlændinge.

Hvad skal der gøres mod det stigende antal udenlandske chauffører, der arbejder på de danske veje til en tredjedel af lønnen? 

Sådan spørger 34-årige Kim Volder fra Silkeborg op til valget grundlovsdag 5. juni. Under valgkampen giver Fagbladet 3F ordet til 3F’s medlemmer for at spørge, hvad de synes, at valget skal handle om. 

Kim Volder har i otte år kørt tankvogn og har set, hvordan flere og flere af hans kolleger på vejen bliver udlændinge.

Når han spørger udenlandske kolleger på rastepladsen, hvad de tjener, så svarer de dårligst lønnede 1.000-1.300 euro om måneden, mens de lidt bedre lønnede tjener 1.800-2.000 euro om måneden.

- Der kan vi jo ikke konkurrere med, konstaterer Kim Volder.

Dansk løn - også til udlændinge

Han efterlyser, at alle chauffører på de danske veje får samme løn, og at der bliver fulgt op på de love og regler, der allerede er på området. Eksempelvis reglen om, at en lastbil maks må holde på en rasteplads i 25 timer, ser Kim Volder blive brudt igen og igen. 

Det skubber ham ud på småbilsparkeringen, hvor det koster 2.040 kroner i bøde for at holde.

- Det betyder, at det nu bedre kan svare sig at køre over hviletiden, for det er lige så dyrt i bøde.

- Derfor er der et behov for et fokus på social dumping i chaufførbranchen, så man samlet kan se på, hvordan man kommer det til livs og kan følge op på de regler, der allerede er, siger Kim Volder.

Fagbladet 3F afslørede i efteråret, hvordan den såkaldte “Filippiner-finte” betyder, at danske vognmænd gennem et underselskab i Polen kan hyre chauffører uden for EU til langt under danske lønninger.

Vognmandsfirmaet Kurt Beier betalte eksempelvis flere filippinere 7.900 kroner i løn om måneden, mens de boede i en containerlejr i Padborg.

3F’ernes valg: Under valgkampen giver Fagbladet 3F ordet til 3F’s medlemmer og spørger, hvad de synes er vigtigt at sætte fokus på i valgkampen. Vær med: Skriv til os på Facebook, Instagram eller til fagbladet@3f.dk. Du må også meget gerne indsende en video med dit synspunkt.