Gå til hovedindhold
FOTO: Arkiv / Polfoto

Politi, Skat og Arbejdstilsynet kontrollerer ombygning af gammel politistation. Det førte til flere sikkerhedspåbud. Arbejdsgiveren er nu også i konflikt med 3F, fordi han afviser en overenskomst.

Turen til bageren skal sommetider foregå i sikkerhedssko. I hvert fald hvis en byggearbejder på tilbagevejen begynder at flytte tunge sager.

Det har Arbejdsmiljøklagenævnet netop afgjort i en sag fra Ballerup. Her havde et byggefirma fået en række påbud, blandt andet om at de ansatte skal gå i fodtøj, der beskytter fødderne.

Arbejdstilsynet havde under en kontrolaktion sammen med politi og Skat opdaget en byggeleder i kondisko.

- Men han havde været ved bageren efter brød til formiddagskaffen, forklarede arbejdsgiveren. Han havde ikke nået at skifte til sikkerhedssko, fordi han blev forstyrret af Arbejdstilsynet.

Men klagenævnet lægger vægt på Arbejdstilsynets forklaring om, at manden var ved at flytte stillads, da de fangede ham. Derfor er påbudet i orden.

Arbejdstilsynets regler om sikkerhedssko

Betjente tilbage på politistation i ny rolle

Kontrolaktionen fandt sted under arbejde på den gamle politistation i Ballerup. Firmaet Lindbjerggruppen fra Nørre Snede ombygger den til lejligheder.

Dermed kom betjente tilbage til den gamle politistation. Indehaveren af Lindbjerggruppen, Johannes Hagedorn, har også brokket sig over politifolkenes opførsel under kontrolaktionen.

Arbejdstilsynet gav en række andre påbud om arbejdspladsvurdering, byggestøv, rygeregler, adgangsveje med videre. Dem har Lindbjerggruppen på samme måde klaget over.

Arbejdsgiveren er både psykolog og bygmester

Johannes Hagedorn betvivler i det hele taget, om Arbejdstilsynet har ret til byggepladsbesøget sammen med de andre myndigheder. Derfor har det været svært for Arbejdstilsynet at komme i dialog med ham.

Ifølge erhvervsdatabasen BIQ er Lindbjerggruppen en usædvanlig sammensat virksomhed. Den beskæftiger sig både med psykologisk rådgivning, tømrerarbejde, virksomhedsrådgivning og udlejning af ejendomme.

www.find-psykolog.dk står Johannes Hagedorn opført som erhvervspsykolog.

Ingen tid til interview

Johannes Hagedorn har efterfølgende meddelt Arbejdstilsynet, at han går ud fra, at alle medarbejdere har sikkerhedssko på i fremtiden. Han siger, de kan få alt det fodtøj, de har brug for.

Fagbladet 3F.dk har kontaktet Johannes Hagedorn for at høre, om han vil gøre endnu mere med fodtøjet, men han “gider ikke snakke”:

- Det har jeg ikke tid til.

- Kan vi finde et bedre tidspunkt?

- Nej, for 3F er af det onde, svarer Johannes Hagedorn.

Mistanke om social dumping

Ifølge LO og arbejdsgiverorganisationen Dansk Erhverv er der etableret sympatikonflikt mod Lindbjerggruppen. Det betyder, at hverken medlemmer af 3F eller af Dansk Erhverv må udføre arbejde for virksomheden.

Konflikten skyldes, at Lindbjerggruppen ikke vil tegne overenskomst. 3F rejste kravet i forbindelse med mistanke om social dumping på byggepladsen i Ballerup.