Gå til hovedindhold

Tre ud af fire medlemmer af 3F tror, at arbejdsløsheden om et halvt år stadig vil være højere end før krisen. Eksperter bakker op: - Der vil gå noget tid, før krisen er ovre.

Krisen vil stadig kunne mærkes om et halvt år. Ledigheden vil være højere end før coronaen. Det vurderer et flertal af 3F's medlemmer i en ny rundspørge fra analyseinstituttet Analyse Danmark. Men samtidig tror knap halvdelen, at ledigheden dog vil være mindre end nu.
arkiv

Tre ud af fire medlemmer er pænt pessimistiske, når det angår spørgsmålet om, hvordan arbejdsløsheden vil udvikle sig på grund af corona-krisen.

De mener nemlig, at corona-krisen vil kunne mærkes på ledigheden også om et halvt år.

Det viser en spritny rundspørge, som analyseinstituttet Analyse Danmark har lavet for Fagbladet 3F. Godt 1.000 har deltaget.

Tre ud af fire svarer enten, at ledigheden om et halvt år vil være højere end nu eller højere end før krisen – men dog lavere end nu. Eller ligesom nu.

Det var de mere pessimistiske.

Hver femte er lidt mere optimistisk. De mener, at ledigheden om et halvt år vil være lavere eller den samme som før corona-krisen.

Samlet er der dermed et flertal, som tror, at krisen vil kunne mærkes i form af flere ledige et stykke tid frem.

Økonomi grundlæggende sund

Professor og arbejdsmarkedsforsker på Aalborg Universitet Flemming Larsen:

- Man svarer jo nok ud fra, om man forventer, at krisen snart er slut, eller om den vil være længere. De 47 procent, som mener, at ledigheden vil falde i forhold til nu, men stadig være højere end før krisen, afspejler vel meget godt, at vi måske er på vej ud af krisen, men at der vil gå noget tid, før den er ovre, mener Flemming Larsen.

Han påpeger, at økonomien før krisen var grundlæggende mere sund, end den var før finanskrisen, hvor blandt andet huspriserne var kunstigt pustet op.

- Der er ikke de samme strukturelle sygdomstegn eller ubalancer i dag. Samtidig lærte vi fra dengang, at man skulle gribe hurtigt ind. Men alligevel er det svært at spå om, hvad der vil ske, når samfundet åbner igen, siger Flemming Larsen.

Genåbning vil tage tid

3F’s cheføkonom, Frederik I. Pedersen, ville selv svare det samme som flertallet af 3F’s medlemmer – nemlig at ledigheden nok vil være højere end før krisen, men lavere end i dag.

- Det er efterhånden ret klart, at genåbningen kommer til at tage noget tid. Og selvom butikker og restauranter åbner igen, vil det tage tid, før de kommer op i gear. Nogle virksomheder har jo helt mistet deres omsætning. Vi vil ikke uden videre være tilbage som før krisen, mener han.

Frederik I. Pedersen forventer, at ledigheden vil stige et par måneder endnu og derefter begynde at falde.

 - Som timelønnede står 3F’s medlemmer i første række, når der deles fyringer ud. Mange kan afskediges med få dages varsel. Vi mangler endnu at se hele funktionærområdet, hvor opsigelsesperioderne er fra en måned og op. Men der er mange jokere. Hvis der begynder at komme lidt gang i økonomien, kan tingene igen se anderledes ud, siger han.

Cheføkonomen påpeger, at det også kan spille ind på svarene, at mange medlemmer af 3F trods alt stadig er i arbejde og holder hjulene i gang.

130.000-147.000 ledige

3F-medlemmernes svar ligger i øvrigt på linje med Finansministeriets scenarier for en genoplukning af samfundet. Ministeriet venter, at ledigheden vil lande på et sted mellem 130.000 og 147.000 ledige, afhængigt af om vi får en hurtig eller en begrænset genopretning af økonomien. Sidste års tal var på 104.000.

Også de tal fra Danmarks Statistik, som kaldes “forbrugertillidsindikatoren” og handler om folks forventninger og tiltro til fremtiden, viser, at folk forventer, at arbejdsløsheden vil være steget om et år. For hele indsamlingsperioden ligger tallet på 10,7. Men det dækker over 7,9 i indsamlingsperioden fra 1. til 11. marts. Og hele 26,1 for indsamlingsperioden fra 12. til 17. marts – nogle af de første dage efter statsministerens nedlukningstale. Et positivt tal betyder stigning, et negativt tal betyder fald.