Hvert år dør over 300 danskere af asbestrelaterede kræftsygdomme. Se her, hvor du især skal være opmærksom på asbest, og få samtidig tre gode råd om arbejde med det livsfarlige stof.
I Danmark er der blevet brugt meget asbest til bygningsmaterialer fra 1950’erne og op til midten af 1980’erne. Siden 1986 har det været forbudt at anvende asbest herhjemme, men nedrivning samt arbejde med reparation og vedligeholdelse af bygninger og anlæg, som indeholder asbest, er fortsat tilladt. Og selvom stoffet har været forbudt at anvende i 37 år, er asbest stadig skyld i flest arbejdsbetingede dødsfald i Danmark.
Her er en guide til, hvor du især skal være på vagt over for det livsfarlige stof.
Fliseklæb
Skal du renovere et badeværelse eller en bygning, der er opført før 1980, kan der være asbest i fliseklæben til de gamle fliser og klinker, du vil rive ned.

Isolering
Der kan være asbest i isoleringsmaterialer til blandt andet kedler, varmerør, varmtvandsbeholdere og gamle ovne. Ofte i rørbøjningerne. Asbest er også blevet brugt til isolering af installationer i loftrum og krybekældre.

Gulve
Der kan være asbest i belægningen, limen, spartelmassen og undergulvet til gamle gulve. For eksempel i magnesitgulve i køkkener og kældre eller belægninger på trapper.

Ventilationsskakter og aftrækningskanaler
Ventilationsskakter og -anlæg, affaldsskakter og aftrækningskanaler fra badeværelser, toiletter, køkkener, kældre, stalde og industribygninger kan indeholde asbest.

Tage
Der er asbest i eternittage på tusindvis af parcelhuse fra 1960’erne og 1970’erne. Der kan også være asbest i tagbeklædninger af cementskiffer, cementbølgeplader, tagpap samt i tagmembraner og understrygningen på et tag.
Hvis du vil undersøge, om tagpladerne indeholder asbest, kan du tjekke det nummer, der er præget ind i pladens yderside:
- Numre med otte cifre begynder altid med 4 eller 5. Disse plader er fremstillet uden asbest.
- Numre med fem eller seks cifre kan begynde med 0, 1, 3, 5, 6 eller 7. Disse plader er fremstillet med asbest.
- Numre, hvor der indgår bogstaver. Pladerne er fremstillet uden asbest.

Kilde: BFA Bygge og Anlæg med flere
Tre råd til asbest på jobbet
Helga Mathiassen, formand for Snedker-Tømrernes Brancheklub i København, har tre gode råd til håndværkere og lærlinge, der kan blive udsat for asbest på deres arbejde:
-
Er du det mindste i tvivl om, hvorvidt der er asbest i et materiale eller dér, hvor du arbejder, så bed om at se den lovpligtige miljørapport. Hvis den ikke findes, skal du bede om, at der bliver taget asbestprøver af materialet eller området med det samme af et uvildigt firma.
-
Viser prøven, at der er asbest, skal det håndteres af folk, som er uddannet til det og har det rigtige udstyr.
-
Hvis du er det mindste i tvivl, så forlad arbejdsområdet og kontakt din fagforening.
Læs mere på www.asbest-huset.dk