Regeringen lægger op til, at blandt andet sygeplejersker og fængselsbetjente skal arbejde fuldtid og tage skæve vagter for at få del i lønløft.
Regeringen præsenterede i dag syv modkrav til det lønløft på tre milliarder kroner, som den lægger op til at fordele mellem sosu-assistenter, pædagoger, fængselsbetjente og sygeplejersker.
Læs dem her:
1) Mere kvalificeret personale
Det skal være muligt at tiltrække og fastholde kvalificeret personale til sundheds- og ældreplejen, så der er nok personale til omsorg og nærvær med den enkelte borger.
2) Overskud til børnene
Det skal være trygt at aflevere børn i vuggestuen eller børnehaven blandt personale, der har overskud til at sikre ro, pædagogik og nærvær.
3) Mere attraktivt at tage skæve vagter
Omkring hver femte sygeplejerske i regionerne arbejder på skæve tidspunkter i mindst halvdelen af arbejdstiden. De har brug for mere hjælp fra kollegerne. Det skal gøres mere attraktivt at påtage sig vagter, ligesom det skal kunne betale sig at arbejde på fuldtid.
4) Flere på fuldtid
Det skal være normen at arbejde på fuldtid i velfærden, ligesom det er i andre brancher. Flere skal op i tid, og det skal kunne betale sig at arbejde på fuldtid.
5) Mindre sygefravær
Sygefraværet skal nedbringes, og der skal igangsættes et arbejde med at følge op på Robusthedskommissionens anbefalinger om at skabe et godt arbejdsmiljø i sundhedsvæsenet.
6) Dynamisk løn
Lønstrukturerne i den offentlige sektor skal fremover være mere dynamiske, så arbejdskraften i højere grad tiltrækkes til de områder, hvor der er størst behov.
7) Skal følge lønudvikling i det private
Danmark lever af stærke virksomheder, som afsætter deres varer i hele verden. Den offentlige løndannelse skal derfor afhænge af de private erhvervs lønudvikling.
Kilde: Finansministeriet.
/ritzau/