Gå til hovedindhold

Hvad gør jeg, hvis mit kørekort er udløbet? Hvordan holder jeg bedst corona på afstand? Skal jeg bruge handsker? Hvad skal jeg gøre, når jeg er ved kunden?

Flere interesseorganisationer mener, at der skal passes bedre på de lastbilchauffører, som kører rundt på vejene og bidrager til, at samfundet fortsat fungerer. De er derfor klar med anbefalinger til chauffører såvel som virksomheder.
Arkiv: Joachim Rode

Lastbilchaufførerne er altafgørende for, at samfundet ikke går helt i stå under corona-krisen. Men de er også en udsat gruppe af medarbejdere, fordi de hver dag møder mange mennesker, når de kører land og rige rundt.

Flere bekymrende chauffører har henvendt sig til 3F med spørgsmål til, hvordan de skal sikre sig mod smitten, når de afleverer og henter gods hos de forskellige virksomheder. 

Det har fået flere organisationer, herunder 3F og DI, til at gå sammen om at lave en samlet række anbefalinger. De er både henvendt til landets godstransportchauffører såvel som aktører omkring transporten, herunder lagermedarbejdere og andre virksomheder. 

Anbefalinger for ind- og udstigning

- Hvis transportbranchen går i stå. Hvis lagerfolkene bliver syge og ikke kan håndtere godset på lagerne, og chaufførerne bliver syge og ikke kan transportere godset, så er der ikke nogen til at holde Danmark i gang. Det er vigtigt, at der kommer mere fokus på, at denne gruppe af mennesker også skal beskyttes, siger Kim René Busch, der er forhandlingssekretær i 3F Transportgruppen og sidder med godsvognsområdet. 

Anbefalingerne inkluderer blandt andet instrukser til, hvad chaufførerne helt konkret skal gøre ved ind- og udstigning af køretøjet, hvordan førerhuset skal rengøres, og at chaufførerne skal gøre alt for at holde afstand. 

Virksomheden bliver desuden anbefalet at lave en konkret procedure for, hvordan chaufføren skal håndteres, når vedkommende ankommer på adressen, såsom at lave en afspærring og have rigeligt med sprit eller vand og sæbe ved ind- og udgange.

Forlængelse af kørekort

Derudover er der kommet en ny bekendtgørelse fra Færdselsstyrelsen, som forlænger kørekort, som ville udløbe i marts og april, indtil slutningen af september.

Det samme gør sig gældende for chaufføruddannelsesbevis, sikkerhedsrådgiverbevis og uddannelsesbevis til førere af køretøjer til vejtransport af farligt gods. 

På den måde kan chaufførerne blive på vejene uden at skulle spekulere i fornyelser.