Gå til hovedindhold

Varde Kommune har med øjeblikkelig virkning fyret rengøringsfirmaet KN Rengøring, som er meldt til politiet for brug af ulovlig arbejdskraft. "Nu tager vi alt op til revision", lyder det fra viceborgmester.

Joachim Rode

To serbere, en mand på 20 år og en kvinde på 23 år, er fredag formiddag blevet fremstillet i grundlovsforhør ved retten i Esbjerg. De er sigtet for udførelse af illegalt arbejde i Varde Kommune, hvor de tilsyneladende har gjort rent for firmaet KN Rengøring.

Varde Kommune fyrede med øjeblikkelig virkning rengøringsfirmaet KN Rengøring torsdag. Det skete, efter at kommunen fik alvorlig mistanke om kritisable forhold vedrørende de medarbejdere, der er ansat til at gøre rent på kommunens arealer.

Torsdag anholdt Syd- og Sønderjyllands Politi i alt fem udenlandske personer, som sigtes for at have arbejdet ulovligt for det nordjyske rengøringsfirma.

Igangsatte straks kontroller

Ifølge Fagbladet 3F’s oplysninger opstod mistanken om de ulovlige forhold, da en rengøringsmedarbejder i sidste uge selv henvendte sig til Varde Kommune og fortalte, at han opholdt sig ulovligt i landet og arbejdede illegalt for KN Rengøring. Han havde ikke fået løn i flere måneder, kun lommepenge.

Varde Kommune igangsatte sammen med den lokale 3F-afdeling, 3F Varde-Billund, straks kontrolbesøg på flere skoler. Her mødte man op til flere personer, der ikke havde de nødvendige papirer om opholds- og arbejdstilladelse i orden.

Onsdag meldte kommunen KN Rengøring til politiet og fyrede torsdag rengøringsfirmaet for misligholdelse af kontrakten.

KN Rengøring har tidligere været i mediernes søgelys. I både 2012 og 2014 beskrev Fagbladet 3F, hvordan firmaet i en lang periode benyttede underbetalte, rumænske rengøringsfolk via underleverandører til rengøring.

Så sent som i 2018 har KN Rengøring efterbetalt to rumænere 330.000 kroner i erstatning for brud på regler om hviletid samt for lidt i løn og pension.

Flere sager i bagagen

Om den aktuelle sag fra Varde udtalte vicepolitiinspektør Søren Rønnov fra Udlændingekontrolafdelingen i Syd- og Sønderjyllands Politi torsdag i en pressemeddelelse:

- Politiet har nu indledt en efterforskning, som skal afdække, hvorvidt personer eller virksomheder har haft ansat udenlandsk arbejdskraft på ulovlige vilkår, samt om der eventuelt kan være tale om overtrædelse af anden lovgivning.

Fredag over middag kunne politiet ikke oplyse yderligere til Fagbladet 3F.

KN Rengøring har kun arbejdet for Varde Kommune i godt et år. Det nordjyske rengøringsfirma fik kontrakten pr. 1. januar 2018, og det var planen, at den skulle løbe i tre år. I udbuddet blev der kigget på kvalitet og på tidsforbrug, og man valgte KN Rengøring, selvom det gav kommunen en ekstraregning på 5,5 millioner kroner.

Vi tager alt op til revision

I kommunen er viceborgmester Anders Linde (V) rystet over KN Rengøring:

- Det her hører ingen steder hjemme. Vi havde valgt firmaet, fordi det virkede som det bedste, siger han.

Men kendte I ikke til de sager, som KN Rengøring havde været involveret i, da I valgte firmaet?

- Det kan jeg ikke udtale mig om. Vi er gået ind i det her, fordi vi troede, at det var legale og ordentlige virksomheder, der byder ind på den her opgave. Så dukker sådan nogle sager efterfølgende op.

Giver den her sag anledning til, at kommunen vil tage hele rengøringsudbuddet op til revision?

- Vi tager ALT op til revision, når vi har sådan en oplevelse som det her. Det giver stof til eftertanke, og nu skal vi have god tid til at mærke efter, hvad vi nu gør med rengøringen i kommunen, siger Anders Linde.

Forende Service overtager året ud

Indtil videre har Forenede Service sagt ja til at overtage al rengøring for kommunen helt frem til årsskiftet. Det sker allerede fra næste uge.

I den lokale 3F-afdeling, 3F Varde-Billund, er man glad og tilfreds med, at kommunen reagerede så hurtigt og smed KN på porten uden tøven. 

Fokus ligger nu på de medarbejdere, der er kommet i klemme efter opsigelsen. Forende Service kommer til at mangle cirka 70 rengøringsmedarbejdere til at varetage den akutte opgave i Varde Kommune. Kommunen, Forenede Service og 3F holder derfor ansættelsessamtaler og rådgivning på Varde Rådhus på mandag for interesserede:

- På vegne af vores medlemmer glæder vi os over, at de mange hårdtarbejdende rengøringsmedarbejdere, der har haft styr på deres papirer, på denne måde hurtigt kan få sig et job igen. Det er meget glædeligt, at det i fællesskab er lykkedes at stable det her på benene så hurtigt, siger formand for 3F Varde-Billund, Villy Nielsen.

Fagbladet 3F har forgæves forsøgt at få en kommentar fra KN Rengøring.