Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

En række elever på Hotel- og Restaurantskolen fortæller til Fagbladet 3F, hvordan de har oplevet sexisme i branchen, og hvorfor det er svært at sige fra. Hotel- og Restaurantskolen i Valby har sexisme på dagsordenen til næste stormøde.

Hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen har oplevet at blive udsat for seksuel chikane under deres praktiktid.
Arkivfoto: Ulrik Jantzen

Raget på, chikaneret og talt ned til. 

Det tager ikke lang tid at finde eksempler på grov seksuel chikane, når man spørger eleverne på Hotel- og Restaurantskolen i Valby om deres praktiktid. 

Hver femte elev i hotel- og restaurationsbranchen har oplevet at blive udsat for seksuel chikane under deres praktiktid. Det konkluderede Institut for Menneskerettigheder i 2019 i en undersøgelse.

Herunder følger eksempler på seksuel chikane fra elever på Hotel- og Restaurantskolen i Valby, som Fagbladet 3F har talt med torsdag. Fælles for eleverne er, at ingen har ønsket at stå frem med navn. 

Chefen spurgte ind til sexliv

En kvindelig kokkeelev fortæller, hvordan hun oplevede, at hendes mandlige chef flere gange overtrådte hendes personlige grænse, da hun var i praktik. 

- Han spurgte hele tiden ind til mit sexliv. Og han slog mig også i røven. Hvis jeg var træt, spurgte han mig, om det var, fordi jeg havde fået pik hele natten, fortæller hun. 

En anden kvindelig kokkeelev oplevede også chikane i sin praktiktid. Det blev dog bedre, da hun fik mod til at sige fra. 

- Jeg oplevede det meget i starten af min praktiktid. Jeg blev talt ned til og raget på. I starten turde jeg ikke sige stop. Men da jeg havde været der i et stykke tid, sagde jeg fra, og så stoppede det, fortæller hun. 

Bange for at sige fra

En 22-årig mandlig kokkeelev oplever, at der nogle steder i branchen bliver set ned på kvinder. Det er dog svært som mandlig elev at sige fra, fordi man er bange for at miste sin praktikplads. 

- Man hører om og oplever, at kvindelige elever bliver raget på. Jeg tror, det er en af grundene til, at nogle praktiksteder vil have kvindelige elever. Men når man oplever det som mandlig elev, er det virkelig svært at sige fra, fordi chefen bare kan fyre en, og så har man mistet sin praktikplads, siger han. 

En anden mandlig kokkeelev, der har mange års arbejdserfaring fra en anden branche, mener, at de nedladende kommentarer burde høre fortiden til. 

- Men alligevel bliver man ved med at høre om, at folk bliver chikaneret eller gramset på, siger han. 

Stoppede på grund af chikane

For en 19-årig receptionistelev blev det for meget, da hun i sit arbejde som ufaglært tjener på en restaurant oplevede at blive antastet af de meget ældre mandlige kollegaer. 

- De lavede sjov med mig og kaldte mig deres kæreste. Og de rørte ved mig og kiggede upassende på mig. Selvom jeg blev sur og sagde fra, skete der ikke noget. Jeg endte mig at sige op efter en måned, siger hun. 

Hun har også oplevet i sin praktik som receptionist, at en mandlig kollega ikke respekterede kvinder. 

- Han ville ikke lytte til, hvad kvinder sagde. Han sagde “jeg er manden, jeg er bossen”. Det endte med at blive for meget for chefen, da han i to dage nægtede at fuldføre en opgave, fordi det var en kvinde, der havde bedt ham om det, siger hun. 

Skolen har fokus på sexisme

På Hotel- og Restaurantskolen er blandt andet sexisme på dagsordenen til skolens næste stormøde, oplyser skolen til Fagbladet 3F. 

Seksuel chikane er et emne i elevernes psykiske arbejdsmiljøundervisning.

Derudover har skolen fokus på en række tiltag som eksempelvis et mentornetværk for unge kvinder.

Det sker som en del af Symposium Freja, som er en gruppe, der arbejder på at fremme ligestilling i restaurationsbranchen. 

Har du oplevet seksuel chikane på dit arbejde?

Har du oplevet at få uønskede seksuelle kommentarer, spørgsmål eller berøringer, mens du var på arbejde, så fortæl os gerne om det anonymt gennem dette link.