Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Ligebehandlingsnævnet har givet en mand en godtgørelse på 5.000 kroner, efter han klagede over forskelsbehandling.

Man må ikke udelukke folk fra job på grund af deres køn.
Melissa Kühn Hjerrild/Ritzau Foto

Lige før juletid sidste år, så en mand et jobopslag fra en natklub.

Natklubben ledte ifølge opslaget på Facebook efter “garderobepiger” og “værtinder”, og det vakte hans interesse. 

- I skriver, I søger garderobepiger, men hvad med drenge? Er det muligt at stå i garderoben som dreng, spurgte manden, som efter at have fået svar fra natklubben, klagede til Ligebehandlingsnævnet. 

Natklubben svarede nemlig: “umiddelbart har vi kun piger i garderoben og kun drenge i baren og på gulvet.”

Ingen kønsannoncering

Men man kan ikke slå job op, som kun henvender sig til et bestemt køn. Det har Ligebehandlingsnævnet nu afgjort. 

- Nævnet vurderer, at betegnelserne værtinde og garderobepige er kønsbestemt, og at der ved indklagedes annoncering efter ”værtinder” lå en tilkendegivelse om, at der blev foretrukket kvindelige ansøgere. Nævnet har herved særligt lagt vægt på, at betegnelsen værtinde ikke henviser til en specifik jobfunktion, men har en bredere betydning og sigter til opgaver udført af det kvindelige køn, står der i Ligebehandlingsnævnets afgørelse

Manden, som ikke kunne få job som garderobepige, er derfor blevet tilkendt en godtgørelse på 5.000 kroner. 

Det er ikke første gang, at en virksomhed får besked på, at man ikke må annoncere efter efter et bestemt køn. For to år siden blev der også givet erstatning til en mand, som blev nægtet et job som netop garderobepige. 

Det er dog ikke kun mænd, der oplever forskelsbehandling. En kvinde, som blev nægtet adgang til en stripklub på grund af sit køn, har netop fået en godtgørelse på 2.500 kroner.