Gå til hovedindhold

Det er blandt venner og bekendte, at sort arbejde trives bedst. Det viser en ny analyse fra Rockwool Fonden.

Knapt halvdelen af alt sort arbejde bliver udført for venner, bekendte og kolleger.
Scanpix / Thomas Lekfeldt

Den ene tjeneste er den anden værd.

Sådan kan aftalen mellem venner godt lyde, når den næste reparation i hjemmet står for døren. Men tjenester og ydelser blandt venner viser sig at være en stor del af problemet med sort arbejde. Det slår ny rapport fra Rockwool Fonden fast. 

Analysen viser, at knap halvdelen af alt sort arbejde blev udført for venner, bekendte og kolleger i 2017.

- Danskerne vælger primært at arbejde sort inden for de tætte relationer som familie og venner. Og der kan en af forklaringerne være, at oplevelsen af risikoen for at blive anmeldt er markant mindre, fortæller Peer Ebbesen Skov, der er forsker for Rockwool Fondens forskningsenhed. 

Ifølge ham spredes sort arbejde mere naturligt og hurtigere gennem det tætte netværk.

- Efterspørgslen på sort arbejde går ofte fra mund til mund. Vi ser ikke nogle officielle opslag, hvor man efterspørger tjenester fra arbejdstagere, der vil arbejde sort. Dermed er det nærliggende, at det sorte arbejde bliver udført inden for en meget tæt netværksgruppe. 

Det er dog ikke kun inden for nære venner og bekendte, at måneskinsarbejdet trives.

Generelt er omfanget af sort arbejde steget fra 2016 til 2017 med 0,6 procent målt i forhold til befolkningens BNP. Dermed er en årelang faldende tendens blevet brudt, viser Rockwool Fondens nye undersøgelse.

Vennetjenester

I analysen fremgår det, at relationen også er afgørende for måden, man opgør regnskabet.

Kun meget få arbejdstagere af sort arbejde modtager kontanter for deres tjenester af familien og vennerne. I stedet tilbagebetales deres hjælp oftest med lovning på en anden tjeneste. 

- Især blandt familien er forventningen om gentjenester frem for kontanter udbredt. Her viser undersøgelsen, at 72 procent af det sorte arbejde, der bliver udført inden for familiekredsen, tilbagebetales med gentjenester, fortæller Peer Ebbesen Skov.

Gentjenester som valuta for sort arbejde er dog et stort problem i kampen om at komme problemet til livs, fastslår han. 

- At sort arbejde i høj grad betales med gentjenester besværliggør kontrollen og er sværere at registrere af skattevæsenet. Det er sandsynligvis også derfor, at det er så populært, forklarer Peer Ebbesen Skov. 

Der mangler tiltag

I en generel kommentar til rapporten konklusioner fokuserer forbundssekretær Henning Overgaard på behovet for bedre kontrol med virksomheder.

- Der skal foretages langt mere opsøgende kontrol med virksomheder i risikobrancher, og de skal blandt andet pålægges revisionspligt. Skat skal igen have adgang til byggeri i private haver, som blå blok desværre har sat en stopper for, fortæller Henning Overgaard og tilføjer:

- Sanktionerne skal være benhårde over for virksomheder, der bruger sort arbejde. Og så skal vi have indført krav om, at der skal foreligge et ansættelsesbevis fra dag ét. Et ønske fra 3F, som der desværre ikke kan samles et flertal for i Folketinget. Helt grundlæggende skal vi gøre op med den stigende utryghed, så alle har noget at leve for.