Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Arbejdsgiver nægtede at forlænge medarbejders ansættelseskontrakt, efter at han fandt ud af, at hun var gravid. Nu skal han betale 25.000 kroner i erstatning, lyder afgørelsen fra Ligebehandlingsnævnet.

25.000 kroner. Så meget skal en arbejdsgiver betale i godtgørelse til en tidligere ansat, der blev fyret på grund af graviditet.

Farvel og tak.

Sådan lød meldingen, da en landbrugsmedarbejder i april 2017 fortalte sin arbejdsgiver, at hun var gravid.

Landbrugsmedarbejderen stod ellers til at få fornyet sin ansættelseskontrakt hos den minkfarm, som hun har arbejdet for siden 2013.

Men blot en uge efter, at hendes graviditet var blevet annonceret, meddelte arbejdsgiveren, at han ikke ville forlænge hendes kontrakt længere.

Hun klagede til Ligebehandlingsnævnet over fyringen 22. januar 2018, som nu har givet hende medhold.

Smittefare

I afgørelsen fremgår det, at arbejdsgiveren skal betale 25.000 kroner i godtgørelse til kvinden for at have fyret hende.

Arbejdsgiveren begrundede fyringen med, at han har var bekymret for, om hvorvidt medarbejderens arbejde med mink ville udsætte hende for alvorlig smittefare af sygdommen toxoplasmose, der kunne ende med at skade det ufødte barn.

Derfor ville han ikke tilbyde hende flere vagter.

Men den forklaring køber Ligebehandlingsnævnet ikke.

Kvinden havde nemlig tidligere rådført sig hos sin egen læge om, hvorvidt der ville være nogen begrænsninger i forhold til hendes graviditet og arbejdet på en minkfarm. Det havde lægen afkræftet.

Statens Seruminstitut beskriver heller ingen særlige forholdsregler i forhold til toxoplasmose ud over at sikre god hygiejne og at undgå at spise råt kød

- Der var således ikke noget til hinder for, at klager kunne arbejde med mink, konkluderer Ligebehandlingsnævnet.

Alvorlig sag

Hos 3F, der organiserer ansatte inden for det grønne område, er sagen et tydeligt eksempel på, at nogle virksomheder stadig har svært ved at overholde ligebehandlingsloven.

- At afskedige en gravid er en meget alvorlig sag, da vi som samfund har besluttet os for, at forskelsbehandling på grund af køn ikke må finde sted ved ansættelser eller afskedigelser. Dét har ligebehandlingsnævnet taget alvorligt, siger Søren Heisel, der er forbundssekretær hos 3F.

Ifølge ligebehandlingsloven er det ulovligt for en arbejdsgiver at afskedige en ansat på grund af graviditet, barsel eller adoption.