Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).

Tillid og godt samarbejde mellem ledelse og ansatte giver større chance for sorte tal på bundlinjen, viser ny analyse, som blev præsenteret på erhvervskonference onsdag - hvor der også var ros raden rundt til den danske model generelt.

Fra venstre mod højre er det 3F-forbundsformand Per Christensen, direktør i Jakon A/S Stein Pettersen, administrerende direktør i Dansk Erhverv Brian Mikkelsen, vicepræsident i Novo Nordisk Katrine DiBona og professor på CBS Ove Kaj Pedersen.
Kennet Havgaard

Et godt samarbejde og høj grad af tillid mellem ansatte og ledelse giver større chancer for sorte tal på bundlinjen.

Det viser en analyse fra FAOS (Forskningscenter for Arbejdsmarkeds- og Organisationsstudier ved Københavns Universitet) baseret på en rundspørge blandt godt 1.200  tillidsvalgte i 3F.

Analysen, der blev præsenteret på 3F’s årlige erhvervskonference med titlen “Vision Danmark” i København onsdag, viser, at god økonomi og godt samarbejde ofte går hånd i hånd. I virksomheder med solid økonomi er der også gensidig høj tillid: Her vurderer 83 procent af de tillidsvalgte, at tilliden er god. Men omvendt: I virksomheder med mindre solid økonomi mener kun hver anden tillidsrepræsentant, at der er gensidig tillid mellem ledelse og ansatte.

Søren Kaj Andersen, centerleder i FAOS, forklarer, at de tillidsvalgte især definerer godt samarbejde, som at ledelsen lytter og deler information.

- Begge dele hører under det, man kan kalde kommunikation. Og det er jo ting, som er til at arbejde med i virksomhederne, mener Søren Kaj Andersen.

En entydig fordel

Men er den danske model generelt en fordel eller en spændetrøje var emnet for en paneldiskussion på konferencen - og kan det ses på bundlinjen? Og svaret var entydigt fra både forsker, politiker og parter fra arbejdsmarkedet: En fordel.

- Den danske model skaber jo rammerne for virksomhedernes konkurrencedygtighed, lød vurderingen fra CBS-professor Ove Kaj Pedersen.

Katrine DiBona, vicepræsident Novo Nordisk, slog på, at den danske model er en produktivitetsgevinst, sammenlignet med eksempelvis Frankrig.

Stein Pettersen, direktør i Jakon A/S, er også glad for den danske model.

- Den giver nogle minimumsvilkår, som vi skal leve op til, og giver derfor lige vilkår og sikrer selvstændige og dygtige medarbejdere, sagde han og fortsatte, at den store fleksibilitet er afgørende for byggebranchen:

- Hvis vi var stavnsbundet af lange opsigelsesvarsler havde vi formentlig kun halvt så mange ansatte, sagde Stein Pettersen.

Ove Kaj Petersen mener til gengæld, at den teknologiske udvikling bliver en udfordring:

- I dag er det servicesektoren, som bliver større, men har helt andre traditioner for organisering. Derfor kan det blive en udfordring at sikre, at den sektor bliver overenskomstdækket, sagde han.

3F’s formand Per Christensen sagde, at den danske model lever i bedste velgående:

- Den helt store styrke ER faktisk, at den lever i bedste velgående, selvom verden forandrer sig, sagde Per Christensen.