Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: field_partner i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Notice: Undefined index: und i fagbladet_3f_preprocess() (linje 130 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).
  • Warning: array_map(): Argument #2 should be an array i fagbladet_3f_preprocess() (linje 131 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/template.php).

Hundredevis af kokke, tjenere og andre fra hotel- og restaurationsbranchen står på spring for at komme i gang. En af dem er Thomas Jensen fra Frederikshavn, som håber, at han snart skal tilbage på arbejde.

Thomas Jensen er en af dem, der synes, at han har gået hjemme længe nok. Han håber på snart at blive kaldt tilbage til sit arbejde som kok, efter at det netop er vedtaget at udvide genåbningen i næste uge.
Claus Bjørn Larsen

Når de hårdt ramte caféer og restauranter i næste uge igen kan begynde at stege bøffer, brygge kaffe og tappe fadøl til både udendørs og indendørs gæster, så bliver der formentlig igen bud efter et større antal kokke, tjenere og andre i branchen.

Thomas Jensen fra Frederikshavn er en af dem, der går og venter på at komme i gang. Han er kok på hotel Scandic The Reef, et hotel med stort badeland.

Thomas Jensen hørte om den udvidede genåbning fredag morgen.

- Det første jeg lige tænkte var, at nu skal jeg snart på arbejde igen. Det var måske også på tide med den genåbning, for smittetallene har jo ikke været ret høje, i hvert fald ikke her i Nordjylland. Og jeg glæder mig helt vildt til at komme i gang igen, siger den 34-årige kok.

Thomas Jensen blev sendt hjem første gang i marts sidste år. Sidste sommer var han tilbage igen i køkkenet i en meget travl sommersæson, som rakte ind i efteråret med konfirmationer og lignende. Men siden før jul har han gået hjemme igen, med løn, under lønkompensationsordningen.

- Jeg har også nydt det, fordi jeg fik en lille søn i oktober. Så det var held i uheld. Men jeg savner mit arbejde og mine kollegaer, siger Thomas Jensen.

Kollegaerne fra hotellet har holdt kontakten, blandt andet i en gåklub, hvor de har mødtes og gået tur sammen hver uge.

- Jeg tror, at vi er mange, der er rigtig spændte på, hvornår vi kommer i gang, Man kan håbe, at det kommer til at gå lidt hurtigere nu, siger Thomas Jensen, der roser både sin chef og direktør for rigtigt god information undervejs i forløbet.

Også ledige kokke og tjenere

Ud over de mange som har gået hjemme under lønkompensationsordningen, er der også et større antal arbejdsløse kokke, tjenere og andre fra branchen. I 3F har ledigheden for medlemmer i hotel- og restaurationsbranchen været tårnhøj og er steget også de seneste seks måneder i træk, til nu næsten 14 procent.

- Også i marts steg antallet af ledige i rengøring, hotel og restauration, som jo har været en af de brancher, der har været hårdest ramt af krisen, siger økonom i 3F Jesper Grunnet-Lauridsen.

Ifølge 3F’s ledighedstal var der i marts cirka 800 ledige kokke, cirka 450 ledige tjenere og cirka 900 ledige fra rengøringsområdet.

- Det kan selvfølgelig meget hurtigt ændre sig, for med den delvise genåbning i næste uge håber vi, at der bliver job til rigtig mange af dem. I hvert fald har vi mange ledige, der er klar, men det kræver selvfølgelig, at der også er et match i forhold til løn- og arbejdsforhold, siger Jesper Grunnet-Lauridsen.

Stor efterspørgsel efter personale

Tidligere på ugen kunne Dansk Jobindex melde, at der allerede i marts var stor efterspørgsel efter personale i hotel, restauranter og køkkener. Dansk Jobindex er en indikator for antallet af jobannoncer og udarbejdes i samarbejde mellem dagbladet Børsen og jobportalen Jobindex. Antallet af jobannoncer er et tegn på efterspørgslen efter arbejdskraft.

Ifølge Dansk Jobindex blev der i marts lagt næsten 1.000 flere ledige job op på nettet, en stigning på 35 procent på en måned.

I 3F forventer Jesper Grunnet Lauridsen, at ledigheden i hotel- og restaurationsbranchen vil være faldet, når der kommer ledighedstal for april.

- Men selv med den kommende genåbning er der lang vej igen før branchen er tilbage på niveauet før krisen, siger han.