Gå til hovedindhold

3F er tilfreds med, at gartneriet Hedegården har afbrudt samarbejdet med en underentreprenør uden overenskomst. Gartneriejeren er fåmælt om fremtiden.

Agurker fra gartneriet Hedegården til danskerne er reddet efter afblæst konflikt. Virksomheden er kendt under gartneriets tidligere navn, Nymarken.
Privat

Leveringen af agurker til Rema 1000, Føtex og Nettos butikker i Danmark er reddet. For 3F har torsdag afblæst en faglig konflikt imod et af Danmarks største agurkegartnerier, Hedegården i Malling ved Aarhus. Virksomheden er kendt under dets tidligere navn Gartneriet Nymarken.

Den afblæste konflikt skyldes, at Hedegården har stoppet samarbejdet med dets hidtidige underentreprenør, Greengrow IVS, der har leveret litauisk arbejdskraft til gartneriet.

Greengrow IVS har ikke ønsket at tegne overenskomst for selskabets ansatte. Og det fik 3F til for en uge siden at iværksætte en såkaldt sympatikonflikt med det formål at forbedre løn- og arbejdsvilkårene for de ansatte hos selskabet. Ifølge 3F har Greengrow IVS betalt medarbejdere 85 kroner i timeløn.  

- Vi er glade for, at vores sympatikonflikt har været effektiv, så gartneriet har stoppet samarbejdet med entreprenøren. Det er ikke første gang, at gartneriet har brugt underentreprenører uden overenskomst, så vi vil følge op på forholdene for medarbejderne på gartneriet i nær fremtid. Vi håber, at gartneriet ansætter medarbejderne på overenskomstmæssige vilkår, siger Thomas Møller, formand for Den Grønne Gruppe hos 3F Århus Rymarken.

Ingen kommentarer

En sympatikonflikt medfører, at medlemmer af 3F og andre fagforbund under Fagbevægelsens Hovedorganisation ikke må udføre arbejde med forbindelse til Greengrow IVS. Sympatikonflikten har blandt andet ramt gartneriet Hedegården, fordi virksomheden har brugt Greengrow IVS som underentreprenør.

Gartneriet Hedegården er medlem af arbejdsgiverforeningen GLS-A og har dermed forpligtet sig til at følge dens overenskomst med 3F. Ifølge GLS-A og 3F’s overenskomst for gartneriarbejde skal de ansatte på gartneriet tjene mindst 143 kroner i timen.

Ejeren af gartneriet Hedegården, Lars Christiansen, bekræfter over for Fagbladet 3F, at han torsdag har opsagt samarbejdet med Greengrow IVS. Gartneriejeren oplyser, at årsagen er sympatikonflikten.  

Hvad synes du om konflikten?

- Den har jeg ingen mening om, siger Lars Christiansen.

Hvem skal overtage arbejdet?

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger han.

Bliver det på overenskomstmæssige vilkår?

- Det har jeg ingen kommentarer til, siger gartneriejeren.

Far fyrer sin søns firma

Det er Lars Christiansens egen søn, Morten Remy Christiansen, der er ejer af og direktør for Greengrow IVS, der har adresse i Greve på Sjælland.  

Morten Remy Christiansen er også medlem af bestyrelsen for Venstre i Greve og stillede op for partiet ved det seneste kommunalvalg i 2017.

Fagbladet 3F har torsdag eftermiddag forgæves forsøgt at få kommentarer fra Morten Remy Christiansen til sagen.

Brugte eksministers selskab uden overenskomst

I 2018 brugte gartneriet Hedegården udenlandske medarbejdere uden overenskomst fra selskabet JNGruppen IVS, der dengang som nu har tidligere undervisningsminister for Venstre Tina Nedergaard som direktør. Ifølge 3F fik udlændingene dengang 100 kroner i timeløn.

Men efter en lignende sympatikonflikt iværksat af 3F stoppede agurkegartneriet med at bruge eksministerens selskab.

Det samme gjorde Tina Nedergaards samlever, der har en produktion af agurke- og tomatplanter på et stort gartneri nær Sengeløse nordøst for Roskilde.

Efterfølgende har samlever Henrik Hyldegård Hansens sjællandske gartneri J. H. Planter ApS - med overenskomst via GLS-A - hyret selskabet Admin Service ApS som underentreprenør. Admin Service ApS har ikke ønsket at tegne overenskomst - og derfor har 3F for en uge siden også iværksat sympatikonflikt mod dette selskab.