Gå til hovedindhold
Træning i arbejdstiden kan forhindre lændesmerter.
FOTO: Arkiv / Polfoto

Knap én million danskere døjer med lændesmerter. Ny guide fra Sundhedsstyrelsen og arbejdsmarkedets parter skal komme lidelserne til livs på arbejdspladsen.

Har du smerter i lænden, skal du måske banke på chefens dør og foreslå fællestræning på arbejdspladsen.

For lændesmerter fører hvert år til 5,5 millioner sygedage, men det tal kan bringes kraftigt ned med simpel fysisk træning på arbejdet eller i fritiden. Det kan du læse om i en ny guide, der er udarbejdet af blandt andet Sundhedsstyrelsen og 3F.

Og den fysiske træning kender de ansatte hos Berendsens vaskeri i Kastrup alt til. Hver tirsdag og torsdag finder de fitness-elastikkerne frem inden pausen og laver afspændingsøvelser, der er modvægt til det statistiske arbejde foran maskinerne. Det har givet konkrete resultater:

- Vi har stort set ikke flere sygemeldinger på grund af led- og muskelsmerter længere, siger produktionschef i Berendsen, Karsten Nielsen.

Træningen har stået på i halvandet år og samler næsten hele vaskeriets arbejdsstyrke. 

Produktionstab for 4,9 milliarder kroner

Der findes 880.000 danskere med lændesmerter, og hver gang en medarbejder melder sig syg, må arbejdsgiveren grave dybt i lommen.

Således lå omkostningerne i forhold til produktionstab på 4,9 milliarder kroner for lændesmerter. Det viser tal fra Sundhedsstyrelsen.

Derfor er næstformand i 3F, Tina Christensen, overbevist om, at samtlige arbejdspladser vil gå i gang med en trænings-indsats på baggrund af den fælles opfordring i udspillet.

-  Målrettet styrketræning i arbejdstiden, som medarbejdere og ledelse er enige om, kan være en stor gevinst for alle, siger hun.

3F: Forebyggelse er gevinst for alle 

Den nylancerede guide er tilegnet medarbejdere, ledere og tillidsrepræsentanter på virksomheder.

Håbet er, at materialet skal inspirere til en aktiv indsats på landets virksomheder, forklarer Tina Christensen, næstformand i 3F:

- Jeg er er overbevist om, det får en effekt. For både arbejdsmarkedets parter, Sundhedsstyrelsen og forskerne står bag opfordringen om, at man på arbejdspladserne i et samarbejde gør en alvorlig, ekstra indsats for at forebygge de her sundhedsmæssige problemer, siger hun.