Gå til hovedindhold

Teknik- og Miljøudvalget droppede mandag eftermiddag at spare på renhold af gader og parker i Københavns Kommune, som ellers ville betyde fyringer af gadefejere.

- Jeg er både glad på egne og kollegaernes vegne over politikernes beslutning, siger Rasmus Bredde, 3F-tillidsrepræsentant og gadefejer i København.
Arkiv/Kennet Havgaard

Bekymringer om fyresedler hos de godt 380 specialarbejdere og gartnere i Københavns Kommune blev fejet af vejen torsdag eftermiddag. 

Politikerne i Teknik- og Miljøudvalget besluttede nemlig ikke at følge forvaltningens anbefalinger om at effektivisere, privatisere og i sidste ende fyre mellem 11 og 14 medarbejdere. Alt sammen for at spare 20 millioner kroner i den afdeling, der gør byen ren og holder det grønne ved lige.

Det oplyser SF’s Klaus Mygind, der sidder i udvalget. 

- Vi havde ingen afstemning om forslaget. Men alle bakkede op om, at vi ikke skal følge besparelsespotentialet. Og det er jeg rigtig tilfreds med, siger Klaus Mygind. 

Fælles kvalitetssystem

Udvalget nikkede i stedet ja til, at man nu arbejder fælles hen mod et kvalitetssystem for, hvor rent der skal være i byen.

- Vi fastholder de medarbejdere, der er der, og så bliver øvelsen at få det her system bygget op og få det til at fungere, så det både er overskueligt for borgere, politikere og medarbejdere. I stedet for at tage chancen, fordi et konsulentfirma siger, at der kan hives nogle penge hjem, siger Klaus Mygind.

Det var netop med baggrund i en rapport, som konsulentfirmaet Ernst & Young havde lavet for Teknik- og Miljøforvaltningen, at forvaltningen havde peget på besparelser for 20 millioner kroner.

Som Fagbladet 3F skrev mandag, skulle det blandt andet ske ved at fyre 11-14 gadefejere samt ved udbyde opgaven med at renholde bydelene Vesterbro og Brønshøj-Husum. Den udbyder, der kunne gøre det billigst, ville vinde.

Ros til politikerne

Rasmus Bredde, der er 3F-fællestillidsrepræsentant for ét af de tre centre, der tilsammen udgør Byens Drift, er også glad for, at de planer nu er taget af bordet. 

- Emnet har fyldt meget hos kollegaerne i et godt stykke tid, så jeg er både glad på egne og deres vegne. Og jeg synes også, at politikerne skal have ros for, at de har sat sig ind i det her materiale og truffet den her beslutning.

Teknik- og Miljøforvaltningen er i forvejen i fuld gang med at udrulle de effektiviseringer, som blev besluttet i august sidste år. Her vedtog man besparelser inden for renhold på over 30 millioner kroner. De er først fuldt indfaset i 2024.

Dengang valgte politikerne at sige, at de ville gøre, hvad de kunne for at undgå fyringer.

- Det slagsmål er ikke helt overstået. Men indtil videre har vi klaret os med frivillige fratrædelser, og vi håber på, at uddannelse snart kommer i gang, så det også kan være med til at udskyde nogle fyringer, siger Rasmus Bredde.