Gå til hovedindhold

3F er tilfreds med efterbetaling til fyret tillidsrepræsentant, mens hans tidligere arbejdsgiver betegner efterbetalingen som grotesk.

- Jeg er tilfreds med forliget. Jeg havde ikke troet, at jeg ville få nogen efterbetaling, siger 3F’er og tidligere tillidsrepræsentant Rasmus Kragh Jensen.
Jens Bach

Det var ikke gratis for et stort anlægsgartnerfirma at fyre firmaets tillidsrepræsentant.

BF-Anlæg ApS i Viborg har efterbetalt 155.000 kroner til Rasmus Kragh Jensen på grund af fyringen. Det svarer til cirka 20 ugers løn.

Efterbetalingen er sket efter, at 3F Viborg rejste en faglig sag mod firmaet med omkring 35 ansatte.

- Det var en grov overtrædelse af reglerne, da vores medlem blev fyret som tillidsrepræsentant. Han har fået en dårlig behandling af arbejdsgiveren, siger Nijole Franck, faglig sekretær hos 3F Viborg.

Følte sig mobbet

32-årige Rasmus Kragh Jensen var ansat hos BF-Anlæg ApS i omkring to år og udførte først og fremmest flisearbejde hos private og virksomheder over det meste af Danmark. I det sidste halve år af sin ansættelse var 3F’eren desuden tillidsrepræsentant hos firmaet.

Men i september 2019 blev han sammen med to kollegaer fyret. På fyresedlen begrunder ejeren af BF-Anlæg ApS afskedigelsen med “manglende ordretilgang”.

Den forklaring tror Rasmus Kragh Jensen ikke på. Han vurderer, at fyringen i højere grad skyldes, at han var med til at fremføre nogle krav over for arbejdsgiveren med henvisning til overenskomsten. Som medlem af Danske Anlægsgartnere var BF-Anlæg ApS forpligtiget til at overholde arbejdsgiverforeningens overenskomst med 3F.

- Der var uro i firmaet. Klimaet i firmaet var rigtig dårligt. Der var uenighed mellem de medarbejdere, der var medlem af 3F, og dem, der ikke var. Dem, der var medlem af 3F blev pludselig mindre værd i arbejdsgiverens og kollegaernes øjne. Man blev nærmest udstødt, fordi man holdt på sine rettigheder, siger 32-årige Rasmus Kragh Jensen.

Ville tilbageholde feriepenge

Dagen efter fyringen meldte Rasmus Kragh Jensen sig syg med ondt i ryggen.

Det ville ejeren af BF-Anlæg ApS ikke acceptere. Han meddelte selv i et brev til den sygemeldte medarbejder, at firmaet ville tilbageholde hans feriepenge som kompensation for “udeblivelse” i opsigelsesperioden.

Men det accepterede 3F ikke – og henviste til, at det slet ikke er lovligt for arbejdsgivere at tilbageholde medarbejderes feriepenge ifølge ferieloven.

Direktør: Grotesk

Ejer af og direktør for BF-Anlæg ApS, Jesper Bach, forklarer, at det var virksomhedens eksterne bogholder, som begik en fejl, da Jesper Bach ville tilbageholde medarbejderens feriepenge. 

Jesper Bach fastholder, at Rasmus Kragh Jensen blev fyret på grund af manglende ordrer. Om efterbetalingen på 155.000 kroner siger direktøren:

- Det er grotesk.

Hvorfor indgår virksomheden så forliget?

- Det er juristeri. Hvad skal jeg gøre? Vi bliver truet med bål og brand. Det er trukket ned over hovedet på os, siger Jesper Bach og henviser til 3F og Danske Anlægsgartnere.

Direktøren oplyser, at et flertal af medarbejderne på virksomheden havde valgt en anden repræsentant end Rasmus Kragh Jensen.

- De havde ikke fået skrevet det ned på et papir. Og det er så det, vi bliver jordet på. Jeg føler mig uretfærdigt behandlet, fordi jeg mente, at den sag var afsluttet. Jeg føler, at 3F er efter os i øjeblikket. Jeg ved simpelthen ikke hvorfor. De bliver bare ved. Jeg føler, at det er en personlig kamp, siger Jesper Bach.

Han medgiver, at der var uro i firmaet før fyringen. Men afviser, at nogen er blevet udstødt af hans virksomhed.

- Jeg har aldrig haft noget imod 3F-medlemmer overhovedet, siger Jesper Bach.

Vigtigt hverv

Rasmus Kragh Jensen glæder sig over, at den faglige sag endte med et forlig, så det ikke var nødvendigt at behandle sagen ved Arbejdsretten.

- Jeg er tilfreds med forliget. Jeg havde ikke troet, at jeg ville få nogen efterbetaling. Men jeg synes, at det er helt i orden at køre sagen, og at jeg bliver kompenseret for fyringen, siger 3F’eren.

- Det er vigtigt, at man har en tillidsmand dér, hvor det er muligt. Man skal værne om dem. Det er ikke bare for sjov, at man har en tillidsmand, siger Rasmus Kragh Jensen.

Han arbejder nu for en slamsugervirksomhed i Viborg.

- Det skulle jeg have begyndt på for nogle år siden. Her værdsætter, hjælper og støtter man hinanden. Jeg er glad for at arbejde dér, siger 3F’eren, der har en uddannelse som faglært landmand.