Gå til hovedindhold

Fejlmeddelelse

  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 90 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 91 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 92 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--full.tpl.php).
  • Notice: Undefined index: und i include() (linje 7 af /srv/www/sites/all/themes/fagbladet_3f/templates/node/node--article--link-to-article.tpl.php).

Ret til betalt uddannelse til mejeriarbejdere er højt prioriteret, når 3F fredag skal være med til at forhandle ny overenskomst på mejeriområdet.

Jeg har taget uddannelsen som industrioperatør og blev færdig sidste sommer. Da jeg hoppede på uddannelsen, var der ikke mange andre fra mejeriet på holdet. Men nu er der venteliste. Der er sket en holdningsændring, og det er super, siger Lisbet Månsson.
FOTO: Heidi Lundsgaard

Mere frihed. Det vægter 46-årige Kim Daniell Bjerregaard højest, når fagforbundene 3F og NNF samt Danske Mejeristers Fagforening sammen skal forhandle en ny fællesoverenskomst med modparten, Mejeribrugets Arbejdsgiverforening. Fredag er der forhandlinger mellem parterne om ny overenskomst.

- Det vigtigste for mig er blevet de bløde værdier. Jeg vil hellere have mere frihed end flere penge på kontoen. Arbejdet fylder meget, så det er rart at få mere fritid med familien, siger Kim Daniell Bjerregaard.

Tillidsrepræsentanten for 3F’erne på Branderup Mejeri i Sønderjylland, der producerer Mozzarellaost, kunne dog godt tænke sig et større løntillæg for arbejde om lørdagen. Han mener ikke, at tillægget er særligt højt i dag - og lørdage er lige så hellige som søndage for ham.

- En forhøjet pension kan man også altid bruge. Det gælder især for os, der har meldt os ud af efterlønnen. Når vi engang kan gå på pension, vil der måske ikke være hjælp fra det offentlige, siger Kim Daniell Bjerregaard.

Læs også: God start på forhandlinger om overenskomst på det grønne område

Uddannelse er afgørende

Han peger på, at en kommende overenskomst kan bruges på at sikre større indbetaling til uddannelsesfondene på mejeriområdet.

- Medarbejdere skal efteruddanne sig, for ellers ryger fremtiden hen over hovedet på os. Hvis man ikke uddanner sig, så står man selv af, fordi teknologien kører så hurtigt i dag. Man kan næsten ikke få uddannelse nok, siger Kim Daniell Bjerregaard.

Han fortæller, at produktionen på Branderup Mejeri var lukket på grund af ombygning fra 1. oktober 2014 til maj 2015. I den periode var han en af de ufaglærte, der uddannede sig til faglært industrioperatør. 96 procent af Branderup Mejeris 75 ansatte har i dag en uddannelse, vurderer Kim Daniell Bjerregaard.

Brug for nyt løntrin

51-årige Lisbet Månsson er tillidsrepræsentant hos Arla Foods mejeri Birkum Ost ved Odense. Mejeriet producerer blandt andet Buko rejseost og Lillebror ost. Hun fortæller, at medarbejderne på mejeriet med cirka 100 ansatte er blevet screenet i forhold til at få et kompetenceløft.

- Jeg har taget uddannelsen som industrioperatør og blev færdig sidste sommer. Da jeg hoppede på uddannelsen, var der ikke mange andre fra mejeriet på holdet. Men nu er der venteliste. Der er sket en holdningsændring, og det er super, siger Lisbet Månsson, der har arbejdet hos Birkum Ost i otte og et halvt år.

- Det er godt at få et papir på det, man kan. Og en uddannelse giver ofte medarbejdere en større forståelse for det, de arbejder med. Og et bedre samarbejde på arbejdspladsen, siger hun.

I forbindelse med de kommende forhandlinger om ny overenskomst på mejeriområdet har Lisbet Månsson bedt 3F om, at der kommer et løntrin for procesoperatører. Derved kan medarbejdere med denne uddannelse få samme lønvilkår som deres kolleger på lager- og logistikområdet, påpeger tillidsrepræsentanten.

Realløn og højere pension

Den Grønne Gruppe i 3F vil under forhandlingerne om ny overenskomst have et stort fokus på uddannelse.

- Efteruddannelse og uddannelse fra ufaglært til faglært er fuldstændig nødvendigt, hvis man vil have en chance for at have en job på mejeriområdet i fremtiden, siger gruppeformand Vagn Henriksen.

Gruppen vil desuden forsøge at forhandle en højere løn og pension hjem til medlemmerne.

- Vi vil som minimum sikre medlemmernes realløn, så de med deres løn stadig kan købe de samme varer, selvom varerne skulle blive dyrere, siger Vagn Henriksen.

- Og så skal medlemmernes arbejdsmarkedspension højere op. Vi vil ikke anerkende, at DI lægger et loft på 12 procent, siger han.