Gå til hovedindhold

Ansatte på kæmpe sygehusbyggeri frygter for corona-smitte, når hundredvis af byggearbejdere ifølge 3F deles om for få toiletter. Formand for regionsrådet i Midtjylland, Anders Kühnau (S), afviser kritikken.

Arkiv / billedbureauet Ritzau/Scanpix

Frygten for at blive smittet med corona-virus er stor blandt hundredvis af bygningsarbejdere på det offentlige sygehusbyggeri i Gødstrup ved Herning.

Ifølge 3F skyldes det for mange håndværkere på for få toiletter.

- De frygter simpelthen at dele mere end bare toiletsæde, når de reelt tvinges til at bruge de samme toiletter, siger Jørgen Nielsen næstformand i 3F Midtjylland.

Han fortæller, at minimum 450 bygningsarbejdere i øjeblikket ofte skyller ud i færre end 20 toiletter.

- Og det er simpelthen for mange mennesker. Særligt i de her corona-tider, siger han.

Firma bag toilet-krav

Der er cirka 60 toiletter på hele byggepladsen. Men ifølge Jørgen Nielsen er 30 toiletter i aflåste skurvogne, hvor kun nogle medarbejdere har adgang. Og sammen med 10 andre toiletter ligger de så langt væk fra arbejdsområderne, at en tur frem og tilbage kan tage 20 minutter, siger Jørgen Nielsen.

- Jeg talte med en elektriker, som fortæller, at han skal ned af 200 trappetrin og gå 300 meter for at komme på toilet. Det er simpelthen useriøst, siger Jørgen Nielsen.

Firmaet Bravida, som laver el, vvs og ventilation på byggeriet, har også tidligere krævet, at byggeledelsen opstiller ekstra toiletvogne.

”For at kunne sikre vores montører ordentlige forhold og nødvendig fremdrift (på byggeriet, red.).”

Kravet om flere toiletter skete med henvisning til den nuværende epidemi og fremgår af en mail skrevet 18. marts, som 3F Midtjylland har fået ved aktindsigt.

Kummen kan sprede smitte

Professor i mikrobiologi ved Syddansk Universitet Hans Jørn Colmos siger, at det er helt fair at rejse et krav om flere toiletter under den nuværende epidemi.

Han understreger dog, at social kontakt er hovedproblemet, da virus smitter via store dråber i luften og forurenede hænder.

- Men det kan også smitte, hvis vi berører de samme overflader, hvor sekret med virus falder ned og sætter sig, siger han.

Han forklarer, at hvis en arbejdsplads kun har få toiletter, så skal de rengøres ofte:

- Og oftere end normalt i den nuværende situation.

Samtidig siger han, at få toiletter fører til, at flere mennesker bringes i direkte og indirekte kontakt med hinanden.

- En syg person kan derved lettere smitte andre. 

Regionen afviser

Regionsrådsformand Anders Kühnau (Socialdemokratiet) fortæller, at det gør indtryk, når 3F kritiserer forholdene på byggepladsen. Han har tidligere bedt byggeledelsen kigge på faciliteterne sammen med de faglige organisationer.

- De er vendt tilbage med en melding om, at toiletforholdene er i orden, siger han.

Anders Kühnau fortæller samtidig, at forholdene på pladsen er bedre end de normalt er på den type af byggerier.

- Vi har nok toiletter. Og de bliver rengjort ofte. Så jeg er nødt til at afvise kritikken. Også efter vores dialog med de faglige organisationer siger han.

Næstformand i 3F Jørgen Nielsen har forståelse for, at regionsrådsformanden må forholde sig til de informationer, han får fra sin byggeledelse.

- Men når han siger, at de faglige organisationer generelt er enige, så må jeg bare sige, at det i hvert fald ikke er tilfældet for 3F og en række andre fagforbund, der har medlemmer på pladsen. Og det har vi også gjort byggeledelsen opmærksom på, siger han.